Kakšna je razlika med 2 ali 3 kolesnim skirojem?

Medtem, ko so klasični skiroji na 2 kolesih razmeroma dobro poznani, imajo skiroji na 3 kolesih edinstvene značilnosti, ki jih je dobro poznati in upoštevati pri odločanju za nakup skiroja. Izpostaviti velja predvsem ključne značilnosti trokolesnih skirojev, ki ponujajo presenetljivo drugačno izkušnjo vožnje od tradicionalnih dvokolesnikov.

Mnogi predpostavljajo, da je skiro na 3 kolesih kot bi imeli pomožna koleščka za usposabljanje na kolesu, a ni v vseh primerih tako in je lahko daleč od resnice v smislu zavijanja in manevriranja pri visokokakovosnih trokolesnih skirojih.

Sprva so bili namreč skiroji na 3 kolesih oblikovani in namenjeni za najstnike in odrasle, šele kasneje ko se je tehnika vožnje z nagibom, ki jo omogočajo kvalitetni skiroji na 3 kolesih, izkazala za velik hit, je skiro s tovrstnim načinom vožnje postal tudi del ponudbe za otroke.

Otroški skiro Bird Birdie

Otroški Skiro Bird Birdie V2 - Rose

Če torej kupujete skiro in ne veste ali izbrati skiro na 2 ali 3 kolesih si za lažjo odločitev preberite spodnjih nekaj namigov in primerjavo razlik med njima. Razumevanje razlike je pomembno, saj lahko pomeni razliko med tem, da nov skiro postane otrokov najljubši spremljevalec ali pa pristane v kleti.

Razlike med 2 in 3 kolesnim skirojem

Kakšne so razlike med 2 ali 3 kolesnim skirojem poleg števila koles? Kaj razlike predstavljajo za vašega otroka in kateri je zanj bolj primeren?

Krmiljenje in usmerjanje

Pozornost pri nakupu skiroja na 3 kolesih velja najprej nameniti načinu vožnje in s tem usmerjanja in manevriranja. Skiro lahko omogoča enostavno upravljanje s prenosom teže in s tem zavoje ob nagibu na eno ali drugo stran ali pa ima 3 kolesa le zaradi zmanjšanja možnosti gibanja.

Mnogi skiroji na 3 kolesih, ki imajo dva kolesa spredaj in enega zadaj imajo nekoliko drugačen način krmiljenja. Pri visokokakovosnih trokolesnih skirojih je običajno usmerjanje z nagibom krmila levo ali desno, lahko delno tudi z nagibom celotnega telesa kar pomeni, da z nagibom v smer v katero se želite peljati usmerjate skiro in kolesa se tako obračajo v željeno smer. Na ta način otrok ojača občutek za ravnotežje in koordinacijo.

Otroški skiro Bird Birdie V2 - Jet Black

Otroški Skiro Bird Birdie V2 - Jet Black

Medtem, ko se klasični skiroji na 2 kolesih usmerjajo podobno kot kolo kar pomeni, da obrnete krmilo v željeno smer, mehanizem trokolesnega skiroja omogoča posebej dinamično vožnjo in jo pogosto opisujejo kot mešanico med rolkanjem, deskanjem na snegu in vožnjo s skirojem. Pri  tem pa je manj možnosti za nepričakovan obrat krmila zato bo ta vrsta skiroja pomagala graditi otrokovo zaupanje v vožnjo.

Čeprav so skiroji na 3 kolesih enostavni za pričetek uporabe in takojšnjo zabavo, pa je potrebno malo časa in vaje, da se otrok navadi in v celoti izkoristi tehnologijo ter osvoji tehnike vožnje z nagibom zadovoljujočega in razburljivega vijuganja. 

Pripravljenost na uporabo

3 kolesni skiroji so običajno postavljeni v pokončnem položaju, ko niso v uporabi, in s tem omogočajo hitri start oz. enostavno in takojšnjo uporabo. Stojijoo samostojno, medtem ko siroji na 2 kolesih ne in jih je potrebno ko iso v uporabi nasloniti na steno ali položiti  na tla. Čeprav imajo nekateri modeli skirojev na 2 kolesih priročno tačko za postavljanje skiroja, so modeli na kolesih 3 je še posebej uporabni za otroke, ki radi le skočijo na skiro in so že na poti.

Postavitev koles: Dve kolesi spredaj ali zadaj?

Konfiguracija koles na 3 kolesnih skirojih je lahko različna, lahko imajo 2 kolesi zadaj in eno spredaj ali pa obratno, 2 kolesi spredaj in eno zadaj. Pri tem je velika razlika v načinu vožnje med skiroji, ki imajo 2 kolesi zadaj v primerjavi s tistimi, ki imajo 2 kolesi spredaj. Ob primerjavi otroka pri vožnji na obeh je razlika takoj opazna. Pri dveh kolesih na zadnji strani obstaja ob vsakem odrivu z nogo od tal možnost, da z njo zadane ob zadnje kolo, kar lahko privede do nenadne zaustavitve skiroja ali v najslabšem primeru, da se otrok prevrne preko krmila.

Skiroji vodilnih proizvajalcev imajo razporeditev koles 2 na sprednji strani in enim kolesom na zadnji strani skiroja, kar omogoča uporabniku bolj svobodno gibanje pri poganjanju, brez strahu da bi pri tem z nogo zadel ob zadnje kolo in s tem zagotavlja varnejši način vožnje. 

Zaradi tega dajemo vsekakor prednost skirojem, ki imajo 2 kolesi spredaj in eno zadaj. To zagotavlja, da je predel na obeh straneh skiroja ob odrivu vašega otroka prost ne glede na postavitev otroka na skiroju ali doseg njegovih nog.

Otroški skiro Bird Birdie V2 - Dove White

Otroški skiro Bird Birdie V2 - Dove White 

Ravnotežje in stabilnost

2 kolesni skiroji pa so odlični za otroke, ki so sposobni uravnotežiti stojalno površino skiroja. 3 kolesni skuterji, so odlični za otroke, ki potrebujejo zaupanje v občutek uravnoteženosti in stabilnosti na skiroju. In skiroji s 3 kolesi to omogočajo, saj stojijo povsem samostojno. A kljub temu ni vožnja nič manj zabavna in vznemerljiva.

Kako izbrati?

Skiroji na 3 kolesih so dobra izbira za predšolske otroke. Otrokom nudijo veliko zabave brez bojazni, da ne bi osvojili vožnje in obvladali ravnotežja. Podpora 2 koles na skiroju, lahko spredaj ali zadaj, zagotavlja relativno varnost in hkrati doživetje vznemerljive vožnje tudi za najmlajše. 3 kolesni skiro je odličen za uvod v mobilnost in izvrsten za predstavitev vožnje s skirojem nesigurnim začetnikom.

V kolikor otrok že ima izkušnje na skiroju in je bil njegov prvi skiro na 3 kolesih ter se je rad vozil z njim ter vzljubil enostavno upravljanje s prenosom teže in s tem zavoje ob nagibu na eno ali drugo stran, potem običajno tudi za naslednji skiro izberejo takega, ki se usmerja na enak način. Prav tako običjano raje izberejo skiro na 3 kolesih otroci, ki morda še niso tako motorično spretni in jim le ta nudi večji občutek varnosti in stabilnosti.

Če otrok še nima iskušnje z vožjo skiroja in je seveda primerne starosti ter ima zaupanje v občutek uravnoteženosti in stabilnosti na skiroju bi bil lahko tudi 2 kolesni način krmiljenja povsem primeren. Četudi otrok morda že ima iskušnjo s skirojem na 3 kolesih in si želi novih izivov in spremembe bo nadgradnja zagotovo prinesla nova navdušenja nad vožnjo.

Otroški skiroji Bird Birdie V2

Otroški skiroji Bird Birdie V2 

Katerikoli skiro se boste odločili kupiti za vašega otroka upamo, da bo imel ob vožnji veliko zabave. Skiroji za otroke so namreč odličen način, da z otroci veliko uživate na prostem. Preverite našo ponudbo skirojev za otroke in odrasle ter obiščite otroško trgovino Silly.

 

Preberite tudi:

Na kaj biti pozoren pri nakupu otroškega skiroja