Kako izbrati otroško kolesarsko čelado

Skrbno izbrana otroška čelada lahko odpravi ali oblaži poškodbe glave v nesreči. Na srečo se večina staršev zaveda pomena čelade, vendar starši pogosto zanemarijo pomen prilagajanja čelade in drugih ključnih lastnosti, ki zagotavljajo otrokovo varnost. V spodnjem prispevku bomo poskušali povzeti nekaj ključnih lastnosti, ki jih upoštevamo pri nakupu čelade.

Nutcase čelada

CE / ASTM varnostni certifikati

Vsaka čelada mora pridobiti varnostne certifikate za posemezni šport. Otroška čelada primerna za kolesarjenje, lahko ni primerna za vodne športe, deskanje na snegu ali smučanje. Otroška čelada za kolesarjenje proizvedena v Evropski Uniji mora pridobiti certifikat z oznako CE EN 1078 in čelada proizvedena v Združenih državah certifikat z oznako ASTM F1447. Nekatere čelade, kot so EGG Helmets, so certificirane za več športov in jih imenujemo večnamenske športne čelade. Pred nakupom otroške kolesarske čelade preverite ali ima čelada pridobljen varnostni certifikat za kolesarjenje.

Prileganje otroške čelade

Pred nakupom otroške kolesarske čelade je priporočljivo, da z merilnim trakom izmerite obseg glave. 

Merjenje obsega otroške glave

Obseg glave najlažje izmerimo z uporabo merilnega traku (ali z vrivico, v kolikor merilni trak ni na voljo). Merilni trak postavite tik nad ušesi in približno 2 centimetra nad obrvmi in izmerite popolen (skozi večji del) obseg glave.

Prileganje otroške čelade

Dobra čelada bi se morala tesno prilegati glavi, vendar ne sme tiščati. V kolikor se čelada lahko premika naprej in nazaj, prileganje ni dovolj tesno. Obrnite glavo levo in desno in v kolikor bi se čelada premaknila, poiskusite manjšo številko ali s prilagoditvijo mehanizma. Z pritiskom na zgornji in spodnji rob čelade pa lahko ugotovimo primernost dolžine varnostnega pasu.

Čelada bi morala stati približno 2 centimetra nad obrvmi, vendar dovolj nizko, da zaščiti čelo. Na koncu še prevermo, da med varnostno oblogo čelade in glavo dodatnega prostora in se tesno prilega glavi.

Boljše otroške čelade uporabljajo dodatne zračne blazinice, ki zagotavljajo tesno prilagajanje. (EGG Helmets)  

Otroška čelada Kinderfeets

Otroška čelada Kinderfeets

Pripenjanje varnostnega paščka

Med pripenjanjem varnostnega paščka, se pogosto zgodi, da otroka z zaponko priščipnemo. Vščip pa lahko negativno vpliva na otrokov odnos do čelade in jo prične zavračati. V izogib vščipom so nekateri proizvajalci otroških čelad razvili zaponke, ki to preprečujejo. Nekatere "pinch free" zaponke imajo pod zaponko dodaten plastičen del, medtem ko višji cenovni razred čelad uporabljajo megnetne zaponke ali lastne brezvščipne ("pinch free") rešitve, kot jih najdemo pri EGG Helmets.

Zračnost otroške čelade

V čeladi lahko hitro postane vroče, zato je pred nakupom dobro preveriti ali je čelada dovolj zračna. Otroške kolesarske čelade so običajno bolj zračne in imajo več zračnih odprtin v primerjavi z drugimi tipi čelad. 

Vidnost otroške čelade

Povečana vidnost je vedno doborodošla, še posebej pri otrocih na poganalcih. V ta namen so nekateri proizvajalci otroških čelad pričeli dodajati odsevne površine in LED luči na otroške čelade. 

Vizirji na čeladi

Vožnja brez sonca v očeh, lahko naredi vožnjo s poganjalcem prijetnejšo. Večinoma otroških kolesarskih čelad ima vgrajen ali "clip-on" vizir.

Stil otroške čelade

"Skater" (čelade za rolkanje in rolarje) stil čelade v primeravi z klasičnimi kolesarskimi čeladami imajo svoje prednosti in slabosti. Kolesarske čelade so ponavadi bolj zračne, lažje, prilagodlivejše in imajo sončni vizir. "Sketer" stil čelade imajo ponavadi večjo pokrivno površino, so certificirane za uporabo v večih športih in se bolje prilagajo neobičajnim oblikam glave.

"Multiple impact" čelade

Večinoma čelad bi morali zavržti po prvi nezgodi, kajti že microska razpoka v varnostnem jedru lahko vpliva na nadaljno varnost čelade. Multi impact čelade so nov segment otroških čelad, ki za svoje varnostno jedro uporabljajo fleksibilen polipropilen, ki ima odlične zmogljivosti absorbcije udarca, ter se ob trku z visoko hitrostjo povrnejo v prvotno stanje in s tem omogoča nadaljno uporabo, hkrati pa so izjemno lahke.

 

Garancija 

Garancije proizvajalcev kvalitetnejših čelad kot so EGG Helmets, Lazer in Nutcase so ponavadi daljše in jih je lažje koristiti. Garancija otroške čelade segajo od 30 dni do doživljenske.