Kako izbrati otroško smučarsko čelado

Medtem ko je le nekaj krajev na svetu, kjer bi po zakonu morali smučarji nositi čelado, smučarske čelade vseeno počasi pridobivajo na popularnosti. Razlog je preprost: smučarji so bolj izobraženi o poškodbah glave in smrti v primeru smučarske nesreče. Otroške smučarske čelade to tveganje občutno zmanjšajo. To je tudi razlog, zakaj mnoga smučišča zahtevajo uporabo otroške smučarske čelade. Glede na raziskave, število smučarjev, ki trpijo poškodbe glave, je približno ena tretjina manj v primerjavi s smučarji, ki ne nosijo čelade. Torej, nošenje smučarske čelade je vsekakor dobra ideja. V tem članku bomo predstavili različe stile in značilnosti smučarskih čelad, skupaj z nasveti za dobro prilagajanje in kako izbrati pravo smučarsko čelado za vašega otroka .

 

Komponente smučarske čelade

Otroške čelade za smučanje so sestavljene iz dveh glavnih komponent, zunanja lupina in notranjo oblogo. 


Lupina

To je težka, toga obloga čelade, ki varuje smučarja pred odrgninami in udarci. Lupina razporedi silo udarca po smučarjevi čeladi in s tem bistveno zmanjšuje možnost za hude poškodbe glave.

Notranja varnostna obloga

Notranja obloga je narejena iz pene in je zasnovana tako, da absorbira kakršno koli silo in zaščiti lobanjo in možgane smučarja pred večjimi poškodbami. V primeru tršega padca se obloga stisne in z tem absorbira silo trka. Čelada mora biti vedno uničena in zamenjana v primeru resnega padca.

Nekatere čelade (EGG Helmets) imajo odstranljive ušesne blazinice in podloge za nastavljivo toplino.

 

Prilagajanje otroške čelade

Pred nakupom otroške smučarske čelade je priporočljivo, da z merilnim trakom izmerite obseg glave. 

Merjenje obsega otroške glave

Obseg glave najlažje izmerimo z uporabo merilnega traku (ali z vrivico, v kolikor merilni trak ni na voljo). Merilni trak postavite tik nad ušesi in približno 2 centimetra nad obrvmi in izmerite popolen (skozi večji del) obseg glave.

Prileganje otroške čelade

Dobra čelada bi se morala tesno prilegati glavi, vendar ne sme tiščati. V kolikor se čelada lahko premika naprej in nazaj, prileganje ni dovolj tesno. Obrnite glavo levo in desno in v kolikor bi se čelada premaknila, poiskusite manjšo številko ali s prilagoditvijo mehanizma. Z pritiskom na zgornji in spodnji rob čelade pa lahko ugotovimo primernost dolžine varnostnega pasu.

Čelada bi morala stati približno 2 centimetra nad obrvmi, vendar dovolj nizko, da zaščiti čelo. Na koncu še prevermo, da med varnostno oblogo čelade in glavo dodatnega prostora in se tesno prilega glavi.

Boljše otroške čelade uporabljajo dodatne zračne blazinice, ki zagotavljajo tesno prilagajanje. (EGG Helmets)  

 

Nakup otroške smučarske čelade

Ko kupujete smučarsko čelado, vedno preverite ali je čelada certificirana za uporabno na snegu. Čelada proizvedena v Evropski Uniji mora pridobiti certifikat z oznako CE NEN 1077 in čelada proizvedena v Združenih državah certifikat z oznako ASTM F2040.

Nakup otroške smučarske čelade preko spletne trgovine

Ob nakupu otroške čelade preko spletne trgovine, preverite vračlne pogoje v kolikor se čelada nebi zadostno prilegala. V otroški trgovini Silly v kolikor izdelek ne izpolnjuje vaših pričakovanj, ga lahko kadarkoli vrnete in povrnemo vam kupnino.