Svetovni dan dojenja: Dojenje v nosilkah

Dojenje je resnično neprecenljiva izkušnja in hkrati zagotovo najbolj naraven način prehranjevanja novorojenčka, saj mamino mleko zagotavlja vse hranljive snovi, ki jih otrok potrebuje. Poleg tega, da je žensko telo tako izjemno, da mleko prilagaja otroku je prednosti dojenja zelo veliko. 

Zakaj dojiti dojenčka?

Dojenčki ob dojenju ne bodo zgolj bolj umirjeni, zadovoljni in se počutili varne ampak dojenje pozitivno vpliva tudi na njihovo zdravje in razvoj, saj materino mleko bolje prebavijo in je tako možnost okužbe prebavil občutno manjša, posledično so manj obremenjene tudi njihove ledvice, bolje se razvija imunski sistem, čeljust in ustne mišice ter možgani.

Za osvojitev dojenja v nosilki bo potrebno nekaj vaje, vendar ga bosta z malčkom hitro osvojila.

Kaj imamo od tega mamice?

Dojenje tudi mamicam prinaša kar nekja prednosti in sicer se med dojenjem vzpostavlja čudovita vez med mamo in novorojenčkom, zaradi česar mamice hitreje dobijo občutek materinstva, hkrati pa je manj možnosti za nastanek osteoporoze ter rakavih obolenj na dojkah in rodilih. Mamice bodo z dojanjen in zdravo prehrano hitreje izgubile kilograme pridobljene med nosečnostjo in ker se ob dojenju sprošča hormon oksitocin, se bo tudi maternica po porodu hitreje skrčila. Poleg tega pa je materino mleko vedno pri roki in vedno prave temperature, zagotovo pa je tudi cenejše kot nadomestno mleko.

Dojenje v mehki nosilki ali raztegljivem traku

O tem, da je nošenje super tako za mamico, kot za dojenčka smo že pisali, blog si lahko preberete tukaj, ena od prednosti nosilke pa je tudi ta, da omogoča dojenje v njej. Na dojenje v nosilki se boste morale najbrž malce privaditi in ga prvič preizkusiti doma, vam pa bo, ko ga osvojite, zagotovo olajšalo starševstvo, sploh, če imate doma že enega starejšega navihančka.

Dojenje v mehki nosilki Boba X

Dojenje v mehki nosilki ali raztegljivem traku se od klasičnega razlikuje predvsem v tem, da je dojenček v pokončnem položaju in je zato potrebno nekaj pomoči, da začne uspešno sesati. Dojko prislonite bližje dojenčkovim ustom hkrati pa preverite, da ima dojenček dovolj prostora med dojko in nosom in so njegove dihalne poti proste. Seveda nekateri dojenčki niso ravno potrpežljivi, ko se gre za čakanje na hrano in se znajo razburiti, če ne boste hitro ukrepali, vendar brez skrbi, vaja dela mojstra in kaj kmalu se bosta brez težav dojila v nosilki.

Ko se bosta z dojenčkom navadila na dojenje v nosilki, vama bo to zagotovo olajšalo vajino prehranjevalno rutino, saj lahko tako lačnega malčka podojite kjerkoli na poti, na sprehodih, na igrišču s starejšim bratcem ali sestrico ali pa kar v trgovini. Raztegljiv trak ali nosilka s kapuco vam bo omogočila zasebnost, otroček pa se bo tako v miru nahranil. Malčki bodo po hranjenju po vsej verjetnosti zadovoljni zadremali v nosilki, vi pa boste lahko breskrbno nadaljevali s svojimi opravki.

Dojenje v raztegljivem traku Boba Wrap

Še nekaj nasvetov

Za dojenje v nosilki se priporoča majčka z globjim dekoltejem, širokim vratnim izrezom ali bluza na gumbke, saj boste majico lažje potegnile dol, kot vso pot navzgor in čez dojko.

Med dojenjem v nosilki dojenčku pridržite dojko, za lažje sesanje in sicer vam bo najlažje z C, U ali škarjastim prijemom. Pri C prijemu stisnite dojko s palcem na vrhu in z ostalimi prsti spodaj, podoben prijem je škarjast prijem, le da dojko stisnite s kazalcem zgoraj in ostalimi tremi prsti spodaj. Pri U prijemu pa imate roko pod dojko in jo stisnete iz strani, vendar zna biti ta prijem v nosilki malce težji za izvedbo.

Dojenje v nosilki se priporoča predvsem za dojenčke, ki imajo pogosto zamašen nosek, saj ob pokončnem položaju ne bodo imeli takih težav kot v ležečem in bodo lažje dihali.

Preberi tudi: Top 10 razlogov zakaj uporabljati nosilke za nošenje

Poleg tega, da lahko v nosilki otroka tudi dojite imajo nosilke še veliko drugih prednosti in koristi. Če želite izvedeti več o njih, preberite tudi: Top 10 razlogov zakaj uporabljati nosilke za nošenje.

Katero nosilko izbrati?

Z veseljem smo vam na voljo z dodatnimi informacijami o nosilkah in vam svetujemo pri izbiri, da boste svojega otročka v izbrani nosilki nosili samozavestno, saj vemo, da lahko izbira prave nosilke vzame veliko časa in energije, zato smo hvaležni za vaše zaupanje.

Oglejte si našo kolekcijo mehkih ergonosmkih nosilk in raztegljivih trakov in si izberite najbolj primerno za vas in vašega dojenčka.