Dobra igrača ali zakaj je domišljijska igra pomembna @Maminamaza

Kaj je dobra igrača? Večkrat sem že povedala, da nisem tiste vrste mamica, ki bi kar kupovala igrače. Hello Kitty me ne gane, plastika sploh ne (razen barbik :)), če ima kaj lučke in poje, se temu izognem v velikem loku (Pluj, pluj barčica… Hihihi). Igrače, ki se valjajo po stanovanju, pospravim v vrečo in odnesem. Preden Nini nekaj kupim, jo dlje časa opazujem pri igri ali poslušam njene želje. Ko sem res prepričana, da bi bila neka igrača uporabna, je kvalitetna in bi se Nina z njo zares igrala, se odločim za nakup. Zame je dobra igrača tista, s katero se Nina igra več kot 15 minut in se vsaj enkrat na teden spomni nanjo. Če je zraven še iz prijaznih materialov, praktična in didaktična, je zmagala.

Že pred nekaj meseci sem na Facebooku začela spremljati otroško trgovino Silly. Vsake toliko se mi zgodi, da se nad trgovino tako zelo navdušim, da jo najprej več mesecev opazujem, kot bi se opogumljala za nakup, nato pa samo še prežim na pravi izdelek :). Najprej sem mislila, da bom kupila njihovo otroško čelado EGG, ker je Nina ravno začela voziti kolo in so te čelade res tako zelo lepe. Potem pa sem čelado dobila (hvala Anja in Lara!). Prežala sem naprej in v oči so mi padle igralne torbe. Kakšna super ideja! Ročno sešite igralne torbe na različne teme od živalskega vrta, cirkusa in dobrih vil do piratov in gradu. Vsaka vsebuje glavno ”hiško” in igralne figurice. Nina se že nekaj časa rada igra igro vlog in tudi domišljija ji dela 100 na uro.

Izbira torbe je bila tudi precej očitna: grad s princeso, princem, hudobno čarovnico, belim konjičkom, zmajem in skrinjo z zakladom.
Igralna torba Grad (zelena) - Oskar&ellen
Ker je igralna torba torba, lahko vse skupaj lepo pospraviš in odneseš sabo kamorkoli greš (odlično za potovanja, za daljše vožnje in za na letalo!).

Nina z igralno torbo Oskar&ellen @Maminamaza
Nini je všeč, ker lahko grad odnese sabo, meni, ker je tako hitro pospravljen 😉

Nina z igralno torbo Oskar&ellen @Maminamaza
S sabo ga vzame na obiske, na morje, v avto, k babici…

Zakaj je igra vlog pomembna? Otrok se skozi igro vlog oz. domišljijsko igro uči. Razvija sposobnosti na štirih glavnih področjih:

1. Socialni razvoj

Igra vlog izrazito spodbuja otrokov socialni razvoj. V varnem zavetju doma in lastne domišljije, otrok še enkrat obdela situacije, ki jih je doživel. Preizkuša ljubezen, prijaznost, jezo, strah… Z menjavanjem vlog (ko igra več vlog hkrati), razvija empatijo, strpnost in krepi razumevanje drugih.

2. Komunikacijske in jezikovne zmožnosti

Za igro vlog je po navadi potrebna jezikovna izmenjava. Otrok skozi igro vlog ponavlja besede in stavke, ki jih je slišal doma, v vrtcu, na obisku, v trgovini… Glede na vlogo, ki jo igra, spreminja način govora, glasnost in intonacijo. Če se z otrokom igramo skupaj ali se igra s prijatelji, se poleg tega uči še poslušanja in čakanja na vrsto. Vse to krepi otrokove komunikacijske sposobnosti.

3. Kognitivni (miselni) razvoj

Otrok skozi domišljijsko igro vlog ponovno sestavlja slike, ki jih nosi v spominu. Od tega kako mamica komunicira s prodajalko, do tega kako mu je zdravnica poslušala srček. V sebi nosi nepredelane situacije, ki jih skozi igro predela in reši. Igra vlog igra ključno vlogo pri učenju reševanja problemov in prihajanju do lastnih zaključkov.

4. Motorične sposobnosti

Ko otrok premika, preoblači figurice, uporablja različne igralne pripomočke in oponaša različne vloge, razvija motorične sposobnosti. Med igro se ves čas dogaja koordinacija oko roka.
Igralne torbe Oskar&ellen
Pri Silly.si lahko izbirate med več različnimi igralnimi torbami, za fantke in punčke.

Igralne torbe, ki jih otroci uporabljajo za domišljijsko igro/igro vlog so torej praktične in didaktične. Vse to je zelo pomembno, ko moramo izbirati med številnimi igračami. Poleg tega so še zelo lepe, so ročno narejene in iz prijaznih materialov. Še najbolj pomembno pa je, da je Nina igralno torbo takoj vzela za svojo in se z njo veliko igra. (V njeni igri čarovnica niti slučajno ni hudobna in so vsi – princ, princesa, konjiček, zmaj in čarovnica, zelo dobri prijatelji :)).


Nina z igralno torbo Oskar&ellen @Maminamaza
Nina v akciji <3

Nina z igralno torbo Oskar&ellen @Maminamaza
Igralno torbo je vzela tudi na morje. Najlepša mi je, ko se takole zaigra <3

Vse torbe si lahko ogledate na: https://silly.si/collections/igra-vlog

Anja in Nina @maminamaza

Avtor: Anja Oman, Objavljeno @Maminamaza

Maminamaza, je blog mamice 3 letne navihane Nine, blogerke, podjetnice, inštruktorice Plesnega Pilatesa in ustanoviteljice Mamine maze z namenom: širiti znanje, izkušnje, ljubezen in dobro voljo med druge starše in bodoče starše ter njihove zlate otročke. Na blogu boste našli vse, od kotička za nosečnice, mamice, ustvarjalni kotiček ter pokukec v katerem najdete izkušnje in mnenja o stvareh.

Več o Anji in njenih zapisih pa si lahko preberete tukaj.