Velikonočni prazniki in naravno barvanje pirhov

Prihajajo Velikonočni prazniki in čeprav so družinski običaji lahko različni ter imajo prazniki v vsaki družini drugačen pomen je Velika noč skupen praznik veselja, upanja, pomladi in novega življenja. Ne glede na to, kako torej praznujete velikonočne praznike, zagotovo bodo zažareli drugače s praznično dekoracijo stanovanja, pirhi in vsem kar spada k praznovanju.

Velika noč je družinski praznik, ki lahko družino še bolj poveže ob skupnem barvanju in ustavrjanju pisanih jajc, krašenju stanovanja, izdelavi butaric, velikonočnih venčkov, namiznih dekoracij ter slastni peki. Naj vas velikonočni čas poveže v razumevanju, toplini, sodelovanju in lepem vzdušju. 

Naravno barvanje pirhov

Barvanje velikonočnih pirhov je star običaj s katerim pozdravijo pomlad in novo življenjene, ne le verniki, temveč tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči. Velikonočni pirhi so tako zagoto najbolj ikonična hrana pomladnih dni. 

Ustvarjanje pisanic navdihuje številne ljudi, še posebaj otroke. V nas spodbudi kreativnost, ustavarjalno žilico in prebudi pomlad. Celoten postopek barvanja je prav čaroben, še posebaj v radovednih otroških očeh. Barvanje pirhov je zato tradicija, ki se je veselimo vsako leto. 

Obstaja veliko različnih načinov in tehnik za barvanje velikonočnih jajc. Glavna razlika med njimi pa je ali barvamo jajca med kuhanjem - vroč način barvanja ali pa se barvanja lotimo, ko so jajca že skuhana - hladen način barvanja pirhov.

Če imate raje naravno kot umetno barvane pirhe in bi se radi izognili industrijskih barvil, ki lahko vsebuje sintetična in zdravju škodljiva azo barvila, lahko uporabite visoko kakovostne naravne ekološke barve za barvanje pirhov, ökoNorm, ki ne puščajo nevarnih sledi na jajcih in so zato primerne za brezskrbno ustvarjanje mojstrovin z otroki, ne da bi škodovali sebi ali planetu. Eko barve so nestrupeneokolju prijazne, etično narejene v Nemčiji iz nestrupenih, obnovljivih materialov, imajo minimalno ekološko embalažo in so super izbira za vse starše, ki dajete prednost naravnim in ekološkim izdelkom.

Za barvanje pirhov torej priporočamo uporabo naravne barve za pirhe Nawaro ökoNORM - 5 barv in za poslikavo naravne akvarele Nawaro ökoNORM, set s 6 barvami. Vse sestavine barv za barvanje pirhov in poslikavo so v skladu s pravnimi zahtevami evropskih smernic za dekoracijo jajc in smernic za ekološko predelavo jajčnih izdelkov. Zato se pobarvana jajca lahko zaužijejo.

Ostali izdelki iz kolekcije naravnih barv ökoNORM niso testirani in zato neprimerni za barvanje jajc za uživanje. Naši primeri spodaj z uporabo ostalih naravnih barv ökoNORM se nanašajo na spihana jajčka, jajčka iz lesa, stiroporja ali plastike, ki niso namenjena uživanju.

V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj nasvetov in idej za zabavno in ustvarjalno barvanje pirhov in velikonočne dekoracije z naravnimi eko barvami. Upamo, da vam po dolgi zimi prinesejo barvo v vaš dom in veliko užitkov ob barvanju!

Vroče barvanje pirhov

Jajca kuhamo v vodi skupaj z dodano naravno barvo za barvanje pirhov Nawaro ökoNORM. Naravne barve se različno odzivajo na vsako jajce, kar povzroča različne barvne odtenke. Barva pa je izrazitejša, ko se jajce ohladi. Na rjavih jajcih postane barva bolj intenzivna kot na belih jajcih, zato uporabite bela ali svetla jajca, za nežne odtenkete in temnejša, rjava jajca, temnejše odetenke. Lahko eksperimentirate tudi z različnimi časovnimi intervali za različno intenzivnost barv.

(Viri: https://paigeandtheteaparty.files.wordpress.com/2018/03/img_20180211_170044-011.jpeg?w=748)

Postopek vročega barvanja z naravnimi barvami za pirhe Nawaro ökoNORM

1. V posodo nalijte 750 ml vode (ne dodajaje kisa, premer posode za kuhanje naj bo približno 18 cm), dodajte naravno z barvilo in dobro premešajte. Priporočamo uporabo posode iz nerjavečega jekla, emajlirani lončki se lahko obarvajo.

2. Jajca (5-7) položite v kozico, da bodo lepo eno poleg drugega, jajca naj bodo prekrita z vodo.

Preden jajca potopite v barvo, jih lahko otroci poslikajo z naravnimi voščenkami na katere se barve ne primejo in jajčka okrasijo s preprostimi oblikami (pike, vijuge, črte,...). Porisan del bo tako ostal nepobarvan.

Vzorce pa lahko naredite tudi z elastiko, tako da okoli trdo kuhanih jajc ovijte navadne elastike, nato pa jih potopite v barvo. Po kuhanju elastike odstranite. Deli pirha, prekriti z elastiko bodo tako ostali nepobarvani. 

3. Voda z jajci naj zavre. Zmanjšajte plin in na rahlem ognju kuhajte 7 - 10 minut. Če ste zadovoljni z barvo, jajca odstranite in osušite. Če želite bolj intenzivne barve, jajca in vodo z barvilom ohladite ter postavite v hladilnik in pustite stati čez noč.

4. Jajca, obarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, temveč bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, kanite na bombažno krpico nekaj kapljic olja in z njo zdrgnite suha jajca.

Ta metoda ni primerna za otroke, saj se lahko otrok opeče. Lahko pa sodeluje pri predpripravi pod točko 1. in 2. Ko se pirhi ohladijo jih poljubno okrasite še s svežimi travniškimi cvetlicami za pravi spomladanski pridih, ki jih privežete z tankim trakcem ali pa nadaljujete in pirhe popestrite s predlogi za hladno barvanje z naravnimi barvami ökoNORM.

Hladno barvanje pirhov z otroki

Ker bomo barvali skupaj z otroki bomo uporabili način hladnega barvanja pirhov z naravnimi barvami za pirhe iz prehranskih barvil in uporabili povsem enostavne in otrokom prijazne tehnike barvanja, ki dopuščajo veliko mero ustvarjalnosti in igrivosti. Lahko pa ohlajene obarvane pirhe z vročo tehniko prav tako dodatno okrasite s spodnjimi predlogi in jih tako še dodatno popestrite. Pri nanosu barve so lahko otroci kreativni in uporabijo različne vsakdanje pripomočke, kot so vatirane palčke za ušesa, zobotrebci, slamice, kuhinjske gobice, kapalke in drugo.

Barvanje pirhov z naravnimi akvarelnimi barvami

Naravnost obožujemo naravne akvarelne barve Nawaro ökoNORM. Vse kar potrebujete je lonček z vodo, barvo in čopič. Z naravnimi vodenimi barvami Nawaro ökoNORM ni veliko umazanije in se hitro pospravijo in umijejo, kar je pri ustvarjanju z otrocih vedno dobrodošlo. 

Pri nanosu barve lahko otroci poleg čopiča uporabijo tudi vatirane palčke za ušesa, mali valjček za nanos barve ali pa gospodinjsko gobico, ki jo razrežete na manjše dele. Tudi kapalka je lahko super zabavna pri nanosu barve. V tem primeru barvi dodajte nekaj kapljic vode in jo dobro zmešajte.

(Viri: https://paigeandtheteaparty.files.wordpress.com/2018/03/dsc_0270-011.jpeg?w=748)

Barvanje pirhov z naravnimi prstnimi barvami

Uporabite lahko že prehodno obarvana jajčka ali le ohlajena trdo kuhana. Otroci prste oziroma prstne blazinice namakajo v naravne prstne barve Nawaro ökoNORM in jo odtiskajo ali rišejo po jajčni lupini

Opozorilo: Naravne prstne barve ökoNORM niso v skladu z evropskimi smernicami za dekoracijo jajc in ekološko predelavo jajčnih izdelkov. V kolikor vas skrbi uporaba nejedilnih barv lahko metodo s prstnimi barvami uporabite na spihanih jajčkih, jajčkih iz lesa, stiroporja ali plastike, ki niso namenjena uživanju in jih uprabite za velikonočno dekoracijo.

prstnimi odtisi lahko naredijo pike, ki predstavljajo majhna bitja kot so ptički, metuljčki, pikapolonice, čebelice, gosenice, piščanki, zajčki ali pa cvetne lističe, korenčke ali druge želene vzorce, ki jim lahko z naravnimi flomastri ökoNORM po želji dodate podrobnosti, kot so kljun, nogice, tiplake in drugo. Debelejši kot je nanos barve, dlje se bo barva sušila in težje boste dodali podrobnosti.

Najmlajšim lahko delo olajšate, tako da barvo nanesete na podlago, otrok pa jajček poljubno valja po barvah. V kolikor se želite izogniti packariji pa bo naslednji predlog za barvanje pirhov brez umazanije zagotovo dobrodošel.

Barvanje pirhov brez umazanije

V kolikor se želite izogniti neredu lahko pri barvanju pirhov z naravnimi prstnimi barvami uporabite tudi plastično kuhijsko vrečko s tesnenjem v katero dodate manjšo količino poljubnih kombinacij barv, nato vstavite še jajček ter vrečko dobro zatesnite. Vrečko z jajčkom in barvo nato v igro prepustite otroku, ki jajček s stiskanjem in premikanjem po vrečki unikatno okrasi. Preprosta aktivnost za dojenčke, ki hkrati pomaga in razvoja fine motorične sposobnosti. Barvi pa lahko dodate tudi mini svetleče konfetke za dekoracijo ali pa pred nanosom barve nalepite naleke in jih, ko se barva posuši odlepite. V izogib umazanim oblačilcem vaše malčke oblečite v otroške predpasnike Franck&Fischer.

Hranjenje pirhov

Po ustvarjanju ne pozabite pirhe najkasneje v dveh urah po kuhanju shraniti na hladno v hladilnik in jih porabiti najkasneje v 7 dneh, zaradi mikrobiološke varnosti, saj so hitreje pokvarljiva kot sveža, ki imajo na lupini ovojnico, ki jajce varuje pred vdorom škodljivih bakterij.

(Viri: https://www.ethicalshoppingforbabies.co.uk/wp-content/uploads/2018/03/Egg-dye-Paige-.jpg)

Velikonočni zajček

Velikonočnih praznikov se zagotovo najbolj veselijo otroci. Tudi zaradi velikonočnega zajčka, ki je eden najbolj znanih velikonočnih simbolov velike noči. Je namreč tisti, ki na nedeljo otrokom prinaša oziroma skriva darila ali velikonočne pirhe. Tradicijo poznajo po vsej Evropi in čeprav ga nekari smatrajo le za simbol potrošniške kulture, ki odvrača misli od pravega pomena velike noč, si danes velikonočnih praznikov brez prikupnega zajčka sploh moremo predstavljati in otrokom, tistim, ki še verjamejo z veseljem pripovedujemo o zajčku, ki je prinesel pirhe, sladkarije in igrače. S pletenimi košaricami in vozički OlliElla se bodo otroci z velikim navdušenjem podali na lov za čudovito obarvanimi pirhi in velikonočnimi darilci. Le kam neki bo letos velikonočni zajček skril darilca?

Vesele velikonočne praznike

Želimo vam, da bi ob velikonočnem prazniku preživeli veliko lepih in ustvarjalnih družinskih trenutkov, ter se veselimo vaših prispevkov in slik velikonočnih ustvarjanj in domiselnih pirhov.

Preberi si še ideje za barvanje pirhov na blogu Silly ustvarja: Inspiracija za barvanje pirhoz naravnimi barvami OkoNorm in Silly ustvarja: Ideje za barvanje pirhov z naravnimi barvami OkoNorm.


Viri:

https://maminamaza.si/otroci-barvajo-pirhe/
https://athriftymom.com/melted-crayon-easter-eggs-how-to-dye-easter-eggs-with-melted-crayons-easter/
https://www.wordplayhouse.com/2011/04/decorating-easter-eggs.html
https://www.wikihow.com/Watercolor-Easter-Eggs
https://www.craftymorning.com/fingerprint-easter-egg-decorating-kids/
https://www.marthastewart.com/344033/finger-painted-eggs