Ustvarjanje z otroci v adventnem času in praznična okrasitev doma

Skupno družinsko ustvarjanje je krasna priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa z otroci in je odlična priložnost za pogovor, medsebojno spoznavanje, zabavo in smeh. Izberite primerne ustvarjalne aktivnosti otrokovi starosti in jim pomagajte zaživeti. Mi smo zbrali le nekaj praznično obarvanih s katerimi lahko naredite popoldne zabavno, družabno in nepozabno ter jih vključite v vaš adventni koledar, da bo adventni čas še bolj doživet.

Adventni venček iz kartona 

Čudovit adventni venček lahko izdelamo iz povsem enostavnih materialov, kot sta karton in papir. Karton in papir sta lahko poljubnih barv. Najprej iz kartona izrežemo krog, lahko tudi drugo obliko. Nanj prilepimo 4 svečke, ki predstavljajo luč in svetlobo ter nekoliko počakamo, da lepilo dobro prime (svečke lahko prilepimo tudi na koncu, da se izognemo čakanju, a prihranite prostor tako da na kartonu s svinčnikom obrišite svečke). Nato pa izrezani del po želji pobarvamo in porišemo z željenimi prazničnimi motivi in vzorci ter dodamo razne okraske za veselje. Okrasimo ga lahko z raznimi izreski iz papirja in kartona, bleščicami ter naravnimi materiali kot npr. storži, želodki, zelenimi vejicami za pridih življena.

Tako vas bo vaš povsem unikaten adventni venček povezal v skupnem pričakovanju in pripravi na božični praznik, ko se boste ob njem zbrali in prižgali adventne svečke.

Družinsko barvanje

Iščete zabavno družinsko dejavnost? Zgrabite barvice in flomastre, razgrnite na tla veliko Makii pobarvanko, ki je tako velika, da jo lahko skupaj barva sva družina in bo navdušila tako otroke kot straše. Velika pobarvanka Makii Giant Zima vas bo popeljala na barvito zimsko pustolovščino in z zabavnimi liki spodbudila, da se sprostite, prepustite ustvarjlanosti in se zabavate.

Družinsko barvanje je popolna adventna aktivnost, ki je primerna za vse starosti in poveže vso družino. Vaša skupna pobarvanka bo skozi adventni čas dobivala svoje barve, vas združevala in vas na koncu nagradila kot unikatna umetnina neprecenljive vrednosti, ki si vsekakor zasluži svoje mesto na steni.

Ideja: Makii veliko pobarvanko lahko pogrnete tudi praznično mizo, da bo bolj zabavna in otrokom prijazna.

Velika pobarvanka Makii Giant - Zima

Praznična okrasitev doma

Ustvarjalne naloge so odličen način za praznično okrasitev in poživitev doma ter pripravo na Božič. Materiali pa so lahko povsem preprosti, taki ki jih imamo običajno že doma, lahko pa jih poiščemo tudi v naravi. 

Izdelovanje okraskov iz slanega testa je pri otrocih zelo priljubljeno in bo pričaralo pravo božično-novoletno vzdušje. Otroci lahko okraske izrečejo z modelčki za piškote ter pobarvajo, odišavijo, okrasijo ali pa odtisnejo različne vejice ali listke. Okraske lahko kot mala simbolična božična darilca poklonite sorodnikom in prijateljem.

Okneske risbice s Stabilo barvicami Woody 3v1 so lahko odlična doplnitev k praznični okrasitvi doma. Z njimi se da lepo risati po oknu in se enostavno sperejo oz. očistijo. Narišite snežinke, snežake, božično drevo in praznične okraske ter se prepustite kreativnosti.

Barvice Stabilo Woody 3v1



Ustvarjanje iz papirja
 ponuja neskončno možnosti, da dom zaživi v prazničnem vzdušju. Z njimi lahko okrasimo stene in stope, okna in pohištvo, izdelamo lahko tudi različne okraske za novoletno jelko. Izdelate lahko snežinke, smrečice, snežake ki jih izrežete iz papirja, naredite pisano papirnato verigo in kolaž papirja, narišete božično risbo, pripravite čestitke za božič in novo leto ter jih pošljite najdražjim.

Pismo za miklavža, božička ali dedka mraza

Napišite pismo dobrim možem in jim v njem sporočite novoletne želje. Med listo želja dodajte tudi kakšno, ki se jo ne da kupiti z denarjem. Pismo pa okrasite s sneženimi bleščicami in svetlikajočim lepilo ter kakšno praznično risbico.

Drobna božična presenečenja 

Izdeljate prav posebna mala darilca za prijatelje in najbližje. To so lahko ralični okraski in obeski za novoletno smreko. Za prijatelje lahko skupaj z otroci izdelate ogrlice in zapestnice prijateljstva jih zavijete v prazničen papir in jih presenetite. 

Sladko ustvarjanje v kuhinji

V prazničnem času seveda ne sme manjkati tudi skupnega sladkega družinskega ustvarjanja v kuhinji. Priprava sladke vroče čokolde, toplega jabolčnika z božičnimi začimbami, peka piškotov za božička in dedka mraza in priprava ostalih prazničnih sladic. Domače dobrote pa so lahko tudi čudovito praznično darilce.

Sejanje božičnega žita

Na god sv. Lucije, 13.12,  posadimo božično žito. Vsak naj si izbere svoj prav poseben lonček ali posodico v katero bo posadil žito. Po želji jih lahko tudi okrasimo in ovijemo z barvnim papirjem ali koščkom blaga. Posejano žito lahko postavimo k jaslicam, na mizo ali okensko polico. Ko zrase pa ga lahko porežemo na poljubno višino.

Otroci uživajo v skupnem opazovanju žita, kako raste, zalivanju, če zrase preveč pa ga lahko tudi porežemo na poljubno višino. Žito bo tako v času praznikov krasilo vaš dom, po koncu le-teh, pa ga otroci lahko dajo ptičkam, da ga pozobajo, kot narekuje tradicija.