7 zabavnih družinskih tradicij za valentinovo

Ob prazniku ljubezni smo pripravili nekaj idej za praznovanje v krogu družine in za okrepitev povezanosti s partnerjem in otroki. Valentinovo nam daje odlično priložnost, da ustvarimo še več ljubezni v svoji družini, ne le med starši in otrokom, ampak tudi med brati in sestrami.

Kljub našim najboljšim namenom, ljudem, ki jih imamo radi, prepogosto pozabimo povedati, kako dragoceni so za nas. Valentinovo nas opominja, da vsem svojim ljubljenim povemo, kako veseli smo, da so v našem življenju.

Darila za Valentinovo naj ne bodo povezana le s kupljenim izdelkom, saj s tem dajemo otrokom napačno predstavo o ljubezni. Naj bo namen iskren, iz srca, da gradi intimnost in povezanost. To na primer pomeni ročno izdelane voščilnice s prav posebnim sporočilcem ali več časa za druženje ter crkljanje, saj so ta darila neprecenljiva.

Če želite vseeno kupiti darilo, se pred nakupom vprašajte ali darilo med vami ustvari več hvaležnosti, intimnosti, naklonjenosti in zaupanja ali je njegov namen samo narediti vtis?

Predstavljamo nekaj predlogov za valentinovo, ki povezujejo odrasle ali otroke:

1. Družinska čajanka 

Družinska čajanka s piškotki, ki ste jih pred tem skupaj spekli so veliko boljše darilo kot katerakoli kupljena igrača ali sladkarija. 

Le kaj je lepšega kot čajanka na domači preprogi sredi dnevne sobe in čas kvalitetno preživet z našimi malčki. Čajanka družino pripelje skupaj in je čas veselega druženja. Ob njej se igramo, veselimo, kramljamo, se smejimo ali ustvarjamo.

ČAJANKAAvtorica slike: https://www.instagram.com/ggs_great_adventures

2. Ljubezensko pisemce

Najlepše darilo od vseh je še vedno preprosto pismo vašim ljubljenim, ki opisuje, kako oziroma zakaj ste hvaležni, da jih imate v svojem življenju. Pri tem ne skrbite, če ni dolgo in zgovorno, lahko je povsem kratko in preprosto. Poskusite biti čim bolj natančni, saj se ob tem prejemnik počuti videnega in cenjenega.

Vsako iskreno ljubezensko pismo bo prejemnik cenil veliko bolj kot darilo, kupljeno v trgovini. Ljubezensko pismo ni primerno le za vašega partnerja; tudi otroci se počutijo ljubljene, ko opazimo, kdo so in kaj prispevajo nam, naši družini in svetu. Otroci bodo lahko v težkih časih znova prebrali vaša pisma in jih za vselej hranili v spomin.

3. Naredi sam - valentinova darilca

Otroci se počutijo najbolj ljubljene, ko preživimo čas z njimi ali če naredimo nekaj zanje, vključno z izdelavo darilca zanje. Zakaj ne bi naredili velantinčkov? To je lahko povsem preprost 15 minutni izdelek ali pa dovršen, vesel, ustvarjalen družinski 3-urni projekt. Potrebujete navdih? Na spletu jih lahko najdete na pretek. Najpreprostejši je, da doma poiščete materiale, ki so na voljo in se skupaj vsedete za kuhinjsko mizo ter izdelate papirnate srčke, ki jih lepo okrasite ali pa dopišete ljubko sporočilce ali narišete risbico.

ustvarjanjeAvtorica slik: Urška Bernik @ Kavica z mano

4. Vedno aktualni - DIY darilni boni

Darilnih bonov ne bodo veseli le odrasli, temveč tudi otroci. Otroci se počutijo ljubljene, ko jim prisluhnemo in jim damo priložnost, da spregovorijo o svojih vsakodnevnih izzivih. Izdelajte komplet enomesečnih darilnih bonov za 15 minutno stiskanje z otrokom, ki jih lahko izkoristijo vsak dan pred spanjem. Ne branje pravljice, to je posebaj. Po mesecu dni boste spoznali, da je bilo darilo v resnici za vas, in se ne boste pripravljeni odreči novo pridobljenemu času z otrokom.

5. Valntinov zajtrk

Na velentinovo jutro vstanite nekaj minut prej, da boste lahko ob zajtrku uživali v odpiranju valentinčkov, pisemc in risbic, ki jih namenite en drugemu. Pri tem ne pozabite vključiti nekaj srčkastega ali sladkega.

zajtrk

6. Sporočilca presenečenja

Naj otroci vedo, da je vaša ljubezen z njimi ves dan, tako jim ljubka mala srčkasta sporočila skrijemo v nahrbtnik, peresnico, žep jakne,... in jih tako presenečajo skozi ves dan.

7. Praznična večerja s svečami in plesno zabavo za vso družino

Naj bo razpoloženje ob večerji praznično s kratko družinsko plesno zabavo pred večerjo. Ne pozabite na romantičen počasen ples za odrasle! Zaključite z družinskim objemom. Po plesu jejte s svečami na mizi. Večerja je lahko povsem preprosta, smisel večera pa naj bo v vzdušju.

Pri večerji lahko vsakemu namenimo priložnost, da izrazi preprosto, malo hvaležnost posameznemu družinskemu članu, ki bodo okrepile odnose. 

Kakorkoli že se boste odločili za praznovanje, upam, da bo 14. februar v vaše življenje prinesel še več ljubezni, kot je že imate.

Veselo valentinovo!