boba naj bo! @Lovor in jaz

Za nosilke vsi vemo, da so fajn in nošenje otrok je v zadnjem času v velikem porastu in ima veliko pozitivnih lastnosti. Otroku omogoča povezovanje z mamo, saj je v tesnem stiku z njenim dihanjem, vonjem, premikanjem. Slednje je dobra stimulacija za njegov vestibularni sistem, ki skrbi za ravnotežje. Raziskave kažejo, da prezgodaj rojeni dojenčki, ki so nošeni, prej pridobijo na teži, kot tisti, ki niso nošeni. V kulturah, kjer je nošenje otrok nekaj povsem običajnega, dojenčki jokajo veliko manj kot v naši zahodni kulturi. Nosilke oziroma trakovi so tako zelo primerni za dojenčke s kolikami (1). Mama in otrok se s pomočjo nošenja bolje spoznata in mama lahko hitreje odregira na dojenčkove potrebe, saj sta ves čas v tesnem stiku (2). To privede do večjega samozaupanja in starševske samozavesti ter večje sproščenosti.


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Dojenčka lahko nosijo tudi drugi člani družine. Kako lepo je videti kakšnega očka, ki se crklja s svojim malčkom v nosilki. :) Pravtako lahko starejši otroci pomagajo in se tesneje povežejo s svojim sorejenčkom, če ga nosijo pravilno nameščenega v svojem naročju.


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Ne samo novorojenčki in dojenčki, tudi malčki kobacalčki in tisti, ki že hodijo, se radi nosijo v nosilkah, saj jim v zelo občutljivem obdobju, ko iz dojenčka prerastejo v malčka, bližina starša nudi občutek varnosti. V varnem objemu starša se tudi lažje umirijo, kadar je v okolici preveč stimulansov za njihove dovzetne možgančke. (1).

V naši kulturi pediatri priporočajo, da dojenček čimveč leži na ravni trdni podlagi, da bi se lahko čimbolj neovirano motorično razvijal. Vendar nam že dojenčkov položaj, ko nogice pokrči k telesu, pove, da ležanje na hrbtu na ravni podlagi ni ravno njegova najbolj naravna poza. Veliko bolj kliče po pokončnem nošenju, a le v primerni nosilki. Preden izberemo nosilko moramo paziti, da le-ta omogoča dobro pozicijo telesa za motorični razvoj. Nosilke, pri katerih nogice prosto bingljajo in v katerih so dojenčki obrnjeni s hrbtom proti starševemu telesu ter po možnosti še zategnjeni nazaj v zgornjem delu telesa, niso primerne, saj prispevajo k nepravilnemu razvoju hrbtenice in kolkov. Pravilna pozicija dojenčkovega telesa v nosilki je, da je obrnjen s trebuhom proti starševemu trebuhu. Malčke lahko nosimo tudi na hrbtu, tako da so s trebuhom obrnjeni proti našemu hrbtu (3). Nogice morajo imeti oporo in biti postavljene v obliki črke M:

Pri prvih dveh sem uporabljala nosilko zelo malo, ker enostavno nisem poznala vseh prednosti in dobrih lastnosti nošenja. In v skoraj desetih letih se vse obrne, hehe. :) Pri Lovrotu sem se odločila za nosilko, ker sem želela tesnejši stik z njim in proste roke za starejša dva otroka. Zelo hitro se je izkazala za nadvse uporaben kos. Ker sem jo dobila v zimskem času, se mi je najprej zdelo, da bom morala čakati do pomladi, da jo bom lahko uporabila. Obisk zdravnice alergologinje v neposredni bližini našega doma v zasneženi idili pa je bil najin prvi izziv. :) Z vozičkom pač ni šlo in nosilka je nadvse elegantno rešila situacijo. Pozimi morate res paziti, da je dojenčku v nosilki toplo. Oblecite raje širok plašč, da lahko vanj zavijete še dojenčka (v nosilki in itak oblečenega v bundo in zimske hlače oziroma v pajaca). Medtem, ko se vi premikate, se segrevate, dojenček pa je v nosilki pri miru in treba je pokrbeti predvsem za njegove nogice in rokice, ki so izpostavljene mrazu. Hitro lahko pride do podhladitve!


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Ko pozimi zboli dojenček, so dnevi in noči lahko zelo naporni, ne samo za mamo, ampak tudi za malega zbolelčka. In tudi tu se je nosilka izkazala za noro uporabno zadevo. Ker je dojenček v pokončnem položaju, je dihanje lažje. Itak pa se hoče tudi non stop stiskati k mami in z nosilko je vse to super duper omogočeno. Pa kako mirno je Lovro utonil v spanec, ko sem ga vročičnega, oblečenega samo v lahko majčko in pleničko, nosila okoli po stanovanju. Zelo dobro sem lahko nadzorovala njegovo dihanje in potek vročine.


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Nosilka je tudi strašno zabavna! Kdo ne bi nagajal mami, ki se na spomladanskem sprehodu afna s sončnimi očali??? Lovro že ne mara čakati. :) Včasih pa se oba pač drživa resno. A ne za dolgo! Ko se vračava iz trgovine, se včasih opazujeva v sosedovih steklenih vhodnih vratih. In narediva kakšen hecen portret ...


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Poletje je pred vrati in lahka nosilka ali trak BOBA sta odlična sopotnika vsakih počitnic. Mi gremo na kampiranje in obljubim, da bom dodala kakšno ljubko morsko obarvano fotografijo z nosilko in trakom, ker sta na enem prvih mest na mojem seznamu!


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.


Foto © Lovor in jaz. Vse pravice pridržane.

Viri:
(1): http://www.naturalchild.org/guest/laura_simeon.html
(2): http://www.lalecheleague.org/nb/nbnovdec04p204.html
(3): http://www.boba.com/Strollers-baby-carriers-and-infant-stress
(4): https://sheffieldslingsurgery.files.wordpress.com/2013/09/hip-wm.jpg

Objavljeno @Lovor in jaz