-10% ob prvi prijavi s kodo SILLYPRIJAVA 🛍 / BREZPLAČNA POŠTNINA & VRAČILA na vsa naročila nad 29€
0 Cart
Dodano v košarico
  Imate izdelkov v košarici
  Imate 1 izdelek v košarici
  Skupaj
  Blagajna Nadaljuj z nakupovanjem

  Nosilke in trakovi — strukturirane mehke nosilke

  Nasveti za nošenje otrok in dojenčkov v nosilikah: Ergobaby v poletnih mesecih

  Nasveti za nošenje otrok in dojenčkov v nosilikah: Ergobaby v poletnih mesecih

  Otrok naj bo primerno oblečen

  Razmišljajte o vstavku za novorojenčka in Ergobaby nosiliki kot o sloju oblačil. Zato otroka oblecite v lažja, bolj zračna oblačila in manj plasti. Na primer, če bi normalno oblekli otroka v majico in hlače, odstranite kos oblačila, tako daje otrok le v majici in plenički, medtem ko ga nosite v nosilki.

  Stik kože na kožo uravnava telesno temperaturo otročka

  Poleti se materin prsni del naravno ohladi in pomaga ohladiti otroka. Obratno je  v zimskem času. Nošenje otrok - kot ga je ustvarila sama narava!

  Lovilec vlage

  Majhen košček tkanine med vami in otrokom lahko pomaga absorbirati vlago, ne da bi izgubili prednost stika kože s kožo.

  Naj bo dojenčkova glava dovolj zračna

  Odkrijte dojenčkovo glavo, ko dodatna zaščita pred soncem ni potrebna. To omogoča dojenčkovi glavi, da je v celoti izpostavljena pretoku zraka, ki dodatno pomaga uravnavati temperaturo.

  Nasvet pri uporabi vstavka

  Zavihajte strani vstavka za novorojenčke, da otroko telo bolj izpostavite in mu omogočite še večji dotok zraka mimo telesa, medtem ko še vedno ohranja optimalno podporo glave in vratu.

  Spalna kapuca z SPF zaščito pred soncem

  Vse Ergobaby nosilke imajo spalne kapuco z SPF 50+ za zaščito otroka pred soncem.

  Najboljša Ergobaby nosilka za poletje

  Najbolj zračna in primerna za poletje nosilka Ergobaby je Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air, ki je sedaj poleg Carbon Sive barve na voljo še v novi Icy Mint različici. Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air ima 3D Air Mesh mrežasto tkanino, ki ohranja otroka hladnega dlje časa. Zračna 3D Air Mesh podloga je idealna za višje temperature in aktivni življenski slog. Podloga zmanjšuje potenje in ohranja optimalno temperaturo dojenčka in skozi vse leto. Zračna mreža in hitro sušeča tkanina zagotavlja prijetno in udobno nošenje.

  Skupaj z Vstavkom za novorojenčka Ergobaby Easy Snug - Cool Air Mesh Siva, katerega Cool Air Mesh tkanina omogoča večji pretok zraka in ultimativno zračnost, je je Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air najboljša izbira za poletje!

   

  Uporabnost nosilke Ergobaby po dopolnjenem 6. mesecu starosti @Anina kuhinja

  Uporabnost nosilke Ergobaby po dopolnjenem 6. mesecu starosti @Anina kuhinja

  Moja prva objava o Ergobaby nosilki, se je bolj ali manj navezovala na začetne mesece, po rojstvu otroka. Tako je vsebovala tudi opise/izkušnje glede vstavka za novorojenčke. Več si lahko preberete tukaj. Že nekaj časa pa se spravljam pisati objavo, v kateri bi želela izpostaviti vse prednosti in načine uporabe Ergobaby nosilke po dopolnjenem 6. mesecu starosti dojenčka. To je čas, ko dojenčka že lahko obrnemo naprej. Kljub temu, da sem sama v prvih mesecih po porodu preferirala nosilko Bobo 4G, saj je bolj preprosta in je nastavek za novorojenčke bolj priročen in hiter za uporabo, pa lahko zlahka rečem, da je Ergobaby v nadaljnih mesecih mnogo boljša od Bobe.

  Ko malčki postanejo firbčni in želijo vse videti, jih kar nekaj začne zavračati nosilke, saj so prisiljeni, da so obrnjeni navznoter, kar jim ne omogoča dobrega vpogleda na okolico. Pri Ergobaby pa lahko malčka obrnemo naokrog in razgled iz tako visoke točke, ne pusti ravnodušenega nobenega malčka. Naš Liam se je že prej rad nosil v nosilki, toda odkar je obrnjen naokrog, je nosilka postala najbolj nepogrešljiv izdelek, kar jih imamo. Brez heca, komaj imam čas, da jo vsake toliko časa operem. 😀 Z nosilko gremo na sprehod, v trgovino, na izlet, … skupaj mešava kosilo, kuhava, pospravljava – skoraj ni opravka, pri katerem Liam že ni bil v nosilki. Zadnjič sva še travo kosila skupaj in je bil čisto navdušen. 😀 Ko smo v stanovanju, ima, odkar je spuzal, željo po raziskovanju, toda, kadar imamo “boleče” dni izraščanja zobkov ali smo prehlajeni in želi ves čas mojo bližino, je to edini način, da sama lahko kaj postorim in se mi Liam ne plazi ves čas pod nogami in mi joka naj ga dvignem.

  Ana Žontar Kristanc, Anina kuhinja, Liam, Ergobabay 360

  Vsi me sprašujejo, če me kaj boli hrbet, ker ga toliko prenosim. Tukaj se pokaže kvaliteta nosilke, saj s hrbtom nimam težav, pa ima Liam slabih 10 kg in ga res veliko prenosim. Če je v nosilki (ko gremo na izlet) kakšni dve uri skupaj, lahko rečem, da čutim rame, pa še to ne hudo. Občutek je, kot bi imela na sebi šolsko torbo. S tem, da je teža lepo razporejena.

  Poleg tega je nosilka odličen način tudi za dojenje, saj s pokrivalom omogoča zasebnost in nismo odvisni od tega, da iščemo kotiček, kjer se lahko umaknemo. Sploh če ste ena izmed mamic, ki rade dojite v zasebnosti. Pokrivalo je odlično tudi za senčko, kadar otrok med nošnjo zaspi. Sama ga takrat obrnem navznoter in pokrijem, da v miru in v senčki lahko odrema.

  Nosilka je seveda pralna. Sama sem jo oprala že najmanj 10x in to na 40 stopinjah. Sušim jo na zraku in ne v sušilcu in nisem opazila, da bi se zaradi pranj kaj obrabila.

  Bom vesela vaših izkušenj z njo in njeno uporabo pri starejših dojenčkih v komentarjih. Za vse, ki vas zanima še več informacij o njej pa jih najdete v otroški trgovini Silly tukaj, kjer sem jo kupila tudi sama.

  Ana Žontar Kristanc, Anina kuhinja, Liam, Ergobabay 360

  Ana Žontar Kristanc         

  Avtor: Ana Žontar Kristanc, Objavljeno @Anina kuhinja
  Avtorica zapisa je Ana Žontar Kristanc, njeno življenje se vrti okrog sinčka Liama in Timona, moža Kristijana, njene družine in nenazadnje hrane oziroma kuhanja, ki vse te najlepše dele njenega življenja povezuje. Več o Ani, njenih receptih, mislih in zapisih o vlogi mamice pa si lahko preberete tukaj.

  Koristi nošenja otrok v ergonomskih nosilkah

  Koristi nošenja otrok v ergonomskih nosilkah

  Nošenje otroka v pokončnem položaju na vaših prsih...

  1. Oponaša okolje v maternici — Otrok še naprej čuti dotik, ritem, pritisk in pomirjujoče glasove maminega utripa srca, dihanja in ritmično zibanje.

  2. Preprečuje vnetja ušes in lajša simptome GERB-a (re uksa) (Tasker, 2002)13

  3. Regulira telesno temperaturo — dojenček bolje vzdržuje svojo temperaturo. Če je dojenčku premrzlo, se bo mamina temperatura prilagodila – dvignila za eno stopinjo, da s tem pomaga ogreti dojenčka. Če je dojenčku prevroče, pa se bo mamina temperatura za eno stopinjo znižala (Ludington-Hoe, 2006).10 Pokrčen položaj na maminih prsih je bolj učinkovit za vzdrževanje telesne temperature kot pa ležeč položaj.

  4. Spodbuja tvorbo in izločanje mleka ter dolžino dojenja. (Furman, 2002)9

  5. Spodbuja imunološko zaščito — Če mama doji svojega otroka, proizvaja protitelesa v odgovor na vse mikrobe, s katerimi prihaja v stik, in prenaša protitelesa naprej na otroka (Lawn, 2010).2 Dotik je tako pomemben za zdrav razvoj otroka, da lahko pomanjkanje le-tega ali ločitev mame in novorojenčka pri otroku povzroči povišanje stresnega hormona kortizola. Visoke ravni kortizola v krvi in ločitev od mame pa imajo lahko slab vpliv na otrokov imunski sistem.

  6. Spodbuja pridobivanje na rasti/teži — Visoke ravni kortizola, ki lahko nastanejo zaradi ločitve otroka od mame, imajo negativen vpliv na rastni hormon. Ob prisotnosti mame, ki pomaga uravnavati otrokovo dihanje, srčni utrip in temperaturo, otrok porabi manj energije in le-to lahko usmeri v rast. (Charpak, 2005)5

  7. Podpira uravnavanje vzdraženosti — Dojenčki, ki jih eden od staršev nosi na prsih, več časa preživijo v tihem budnem stanju, optimalnem stanju za opazovanje in sprejemanje informacij.

  8. Zmanjšuje možnost apnea-e in neenakomernega dihanja — Pri dojenčku, ki ga eden od staršev nosi na prsih, se ponavadi pojavi izboljšanje v vzorcih dihanja. Ko otrok sliši dihanje, ga to stimulira k posnemanju. (Ludington-Hoe, 1993)7

  9. Stabilizira srčni utrip — Bradikardija (počasen srčni utrip pod 100 utripov) se občutno izboljša in tahikardija (hiter srčni utrip nad 180 utripov) se pojavi le redko (McCain, 2005).11

  10. Zmanjša stresne odzive — Dojenčki se bolje odzivajo na bolečino in ob bolečini jočejo manj (npr. v primeru vboda v peto). (Kostandy, 2008)1

  11. Podpira nevrološki razvoj — V prvem letu življenja nošeni otroci dosežejo boljše rezultate na mentalnih testih in testih motoričnega razvoja. (Charpak et al., 2005)2

  12. Poveča oskrbo dojenčkovega telesa s kisikom (Feldman, 2003)8

  13. Zagotavlja daljša obdobja mirnega spanca — dojenčki so bolj mirni pri prehajanju iz enega stanja spanja v drugega. (Ferber, 2004)4 Prav tako na splošno spijo dlje (Messemer, 1997)12

  14. Rešuje življenja — Po najnovejših raziskavah prakticiranje »kengurujčkanja« (ali posebnega nošenja nedonošenega otroka s kožo na kožo) za 51% zniža umrljivost pri dojenčkih (stabilnih, s težo manjšo od 2 kg), ki so bili »kengurujčkani« v prvem tednu po rojstvu in ki jih je mama dojila. (Lawn, 2010)2

  Koristi nošenja otrok - Boba Wrap

  Nošenje je super za vašega otroka!

  Nošeni otroci...

  • Jočejo manj! 43% skupno in 54% manj v večernih urah 1

  • So bolj zdravi! Hitreje pridobivajo na teži, imajo boljšo motoriko, koordinacijo, boljši mišični tonus in občutek za ravnotežje. 2, 5, 7

  • Lepše vidijo v svet! Otroci v vozičkih ali avto- sedežih vidijo svet odraslih le v višini kolen.

  • Se hitreje osamosvajajo! Imajo večje samozaupanje in se manj »lepijo«. 3

  • Bolje spijo! Hitreje zaspijo in spijo dlje. 4

  • Se več naučijo! Niso prekomerno vzdraženi, temveč mirni in pozorni, opazujejo in vsrkavajo svet okrog sebe. 5

  • So srečnejši! Se čutijo ljubljene in varne. 6

  Koristi nošenja otrok - Boba Wrap

  In super za vas!

  Nošenje otroka...

  • Izboljša komunikacijo med vami in vašim otrokom (ne da bi otrok moral jokati!), saj laže interpretiramo otrokovo obrazno mimiko ter geste.

  • Pomaga k večjemu samozaupanju v vlogi starša — ni boljšega občutka kot imeti mirnega in zadovoljnega otroka, ko smo zadovoljili vse njegove potrebe.

  • Je priročno — otroka ne rabimo nositi na primer v eni roki v težkem avtosedežu.

  • Vam zagotavlja varno gibanje ne glede na teren – lahko se sprehodite po neravnih poteh, stopnicah ali pa greste v hribe.

  • Je zdravo za vas — spodbudi vas, da greste ven na svež zrak in se razgibate.

  • Zagotavlja varnost — bližina topline in ljubezni.

  • Zagotavlja diskretno dojenje — brez iskanja primernega prostora.

  Vam pomaga poskrbeti za starejše otroke, medtem ko imate dojenčka še vedno pri sebi.

  Koristi nošenja otrok - Mehka nosilka Boba Carrier 4G

  Reference:
  1 Kostandy et al., “Kangaroo Care (Skin Contact) Reduces Crying Response to Pain in Preterm Neonates: Pilot Results,” Pain Management Nursing 2008: 9:55-65
  2 Lawn et al., “‘Kangaroo Mother Care’ to Prevent Neonatal Deaths Due to Preterm Birth Complications,” International Journal of Epidemiology” 2010: April.
  3 Whiting, J.M.W., “Environmental Constraints on Infant Care Practices”. In Handbook of Cross-Cultural Human Development edited by R.H. Munroe, R.L. Munroe & B.B. Whiting, New York: Garland STPM Press, 2005.
  4 Ferber et al., “The E ect of Skin-to-Skin Contact (Kangaroo Care) Shortly After Birth on the Neurobehavioral Responses of the Term Newborn: A Randomized, Controlled Trial. Pediatrics 113 2004: 858-865.
  5 Charpak, N., “Kangaroo Mother Care: 25 Years After,” Acta Paediatric 94 2005: 5, 514-522.
  6 Powell, A. “Harvard Researchers Say Children Need Touching and Attention,” Harvard Gazette.
  7 Ludington-Hoe, S. Kangaroo Care: The Best You Can Do to Help Your Preterm Infant. New York: Bantam Books, 1993.
  8 Feldman et al. “Testing a Family Intervention Hypothesis: The Contribution of Mother-Infant Skin-to-Skin contact (kangaroo care) to Family Interaction, Proximity, and Touch,” 2003 March Journal of Family Psychology. Vol. 17, 94-107
  9 Furman, L. “Correlates of Lactation of Very Low Birth Weight Infants,” 2002 Pediatrics Vol. 109 (4) 57
  10 Ludington-Hoe, S. “Breast Infant Temperature with Twins during shared Kangaroo Care,” 2006 Journal of Obstetric , Gynecologic and Neonatal Nursing, 35 (2) 223-231 11 McCain, G et al. “Heart Rate Variability Responses of a Preterm Infant to Kangaroo Care,” 2005 Journal of Obstetrics, Gynecologic, and Neonatal Nursing,” 34 (6), 689-694.
  12 Messmer P. et al., “E ect of Kangaroo Care on Sleep Time for Neonates,” 1997 Pediatr. Nurs. 23, no. 4 408-414.
  13 Tasker, A., Dettmar, P. W., Panetti, M., Koufman, J. A., Birchall, J. P., and Pearson, J. P. (2002). Is gastric re ux a cause of otitis media with e usion in children? The Laryngoscope, 112:1930–1934.

  compliments of Boba Inc. | PO Box 3808 Boulder, CO 80307 | USA bobafamily.com

  Smernice za varno nošenje otrok v nosilkah

  Smernice za varno nošenje otrok v nosilkah

  Ustrezen položaj otroka pri nošenju

  Otrokova bradica mora biti usmerjna gor, obraz je viden in nos ter usta so prosti. Noge dojenčka so podprte vse do kolen. Otrok je v položaju žabice s koleni višje od ritke.

  Ustrezen položaj nošenja Ustrezen položaj otroka pri nošenju Ustrezen položaj otroka pri nošenju Ustrezen položaj otoka pri nošenju

  Neustrezen položaj otroka pri nošenju

  Nepravilen položaj otroka pri nošenju - pokrit obraz Neustrezen položaj otroka pri nošenju - otrok prenizko Neustrezen položaj otroka pri nošenju - otrok sključen Nepravilen položaj otroka pri nošenju - obrnjen k nosaču

  NEPRAVILEN POLOŽAJ:
  Otrokov obraz je prekrit


  NEPRAVILEN POLOŽAJ:
  Otrok je prenizko  NEPRAVILEN POLOŽAJ:
  Otrok je sključen in brada se dotika prsi

  NEPRAVILEN POLOŽAJ:
  Otrok je z obrazom pritisnjen tesno ob nosača

  Pomembne smernice za varno nošenje vašega otroka

  1. Prepričajte se, da vaš otrok vedno nemoteno diha. Čeprav nam nosilke omogočajo, da imamo proste roke in tako počnemo druge stvari, moramo vedno aktivno skrbeti za svojega otroka. Nobena nosilka ne zagotavlja, da ima vaš otrok proste dihalne poti.

  Neustrezni položaj otroka pri nošenju - otrok sključen 2. Nikoli ne nosite, držite ali odložite otroka tako, da njegova bradica pritiska ob njegove prsi. To pravilo velja za nošenje v rokah, v nosilkah, v avtosedežih ali v kakršnih koli sedežih oziroma situacijah. Ta položaj lahko ovira otrokovo dihanje. Novorojenčki nimajo še zadostne kontrole mišič, da bi v tem položaju odprli dihalne poti. 

   3. Nikoli ne pustite, da bi bil otrokov obraz prekrit z blagom. Če prekrijete otrokovo glavo in obraz, otroka ne morete opazovati. Pogosto preverite, če je z otrokom vse v redu.

  4. Nikoli ne tecite ali počnite aktivnosti, ki bi vašega otroka stresale oziroma premetavale. To gibanje lahko poškoduje otrokov vrat, hrbtenico in/ali možgane.

  5. Nikoli ne uporabljajte nosilke med vožnjo z avtom ali kolesom. Nosilke ne zagotovijo nobene zaščite, ki jo zagotavljajo avtosedeži in sedeži za kolesa.

  6. Uporabljajte le nosilke, ki so primerne za starost in težo vašega otroka. ..... nahrbtniki so na primer uporabni za planinarjenje s starejšimi dojenčki in malčki, niso pa primerni za dojenčke, ki še ne morejo samostojno sedeti. Upoštevajte torej fizični razvoj in razvojno stopnjo vašega otroka.

  7. Redno pregledujte vašo nosilko in se prepričajte, da je varna. Preverite blago, šive in zaponke. Ne uporabljajte nosilke, ki ima kakršno koli pomanjkljivost.

  8. Stvari, ki jih zaradi večje možnosti padca ne smete delati med nosečnostjo, ne smete delati tudi med nošenjem otroka v nosilki. Verjetnost za padec se na primer poveča, če plezate po lestvi, ali pa jahate konja, rolate. Verjetnost padca je večja tudi na drsečih površinah, kot na primer na bowlingu, jadranju ali pri hoji po snegu/ledu. Otrok v trebuščku ima določeno zaščito, kar ne velja za otroka v rokah ali v nosilki.

  9. Če za aktivnost potrebujete varovalno opremo, potem te aktivnosti ne izvajajte, medtem ko nosite otroka. Nosilke za otroke ne zagotavljajo zaščite sluha, oči, zaščite pred različnimi predmeti kot npr. kamni, ki jih izstreli kosilnica, zaščite pred plini ali prahom, ki so lahko prisotni med opravljanjem določenih gospodinjskih del, ali zaščite pred padci.

  10. Zaščitite vašega otroka pred zunanjimi vplivi. Majhne noge in roke ter glava lahko potrebujejo zaščito pred soncem. Poleti vašega otroka ne oblačite preveč in ne uporabljajte nosilke v pogojih, ki lahko privedejo do pregretja otroka. Pozimi bodite pozorni, da je otrok zadostno zaščiten pred mrazom.

  11. Bodite pozorni na stvari, ki jih vaš otrok lahko doseže iz nosilke. Še posebej bodite pozorni, ko nosite otroka na hrbtu, saj lahko doseže stvari, ki jih vi ne vidite. V nosilko ne dajajte nepritrjenih predmetov, ki bi za otroka predstavljali nevarnost zadušitve, ki lahko prekrijejo obraz otroka ali predmetov, ki lahko otroka kako drugače poškodujejo.

  12. Otrokov nos naj bo vedno vzporedno s tlemi. Ko otrok zaspi, naj bo njegov nos obrnjen bolj navzgor. Material ali kapuce za spanje morajo podpirati glavo in vrat spečih otrok. 

  13. Med nošenjem otroka bodite previdni, ko jeste vročo hrano ali pijete vročo pijačo.

  14. Ko se sklanjate ali pripogibate, dodatno podprite vašega otroka z roko. Vedno upognite kolena.

  Nosilke za otroke niso načrtovane kot varovalni pripomočki; pomagajo vam pri nošenju vašega otroka. Ko nosite vašega otroka v nosilki, ste vi odgovorni za njegovo varnost.

  Varno nošenje otrok v nosilkah

  Ko vstavljate vašega otroka v nosilko in jo nastavljate, NE POZABITE...

  Vaš otrok naj bo dovolj tesno ob vašem telesu, visoko na vaših prsih, v enakem položaju kot bi ga držali v rokah. Med nošenjem otroka vas ne sme boleti hrbet. V tem primeru je možno, da otroka nosite prenizko, pretesno, ali pa je blago zasukano.

  Sedež nosilke mora poleg otrokove ritke prekrivati tudi stegna vse do kolen. Bolj ko je material razširjen, več opore zagotavlja. Če material sega le pod ritko, lahko pritiska na otrokove nogice in s tem ovira pretok krvi. V pokončnem položaju morajo biti kolena vašega otroka vsaj v višini kolkov, še bolje višje kot v položaju žabice. Ta položaj zapolni »čašo« kolka in zagotovi, da je hrbtenica v naravni zaokroženi »C« obliki.

  Po dojenju v nosilki ne pozabite ponovno zategniti nosilke, tako da je otrok ponovno dovolj tesno ob vašem telesu in visoko na vaših prsih. Otrok naj bo vedno dovolj blizu vas, da ga lahko poljubite na čelo.

  POMEMBNO: Nedonošenčki, dojenčki z nizko porodno težo, dojenčki z vnetjem zgornjih dihal, z nizkim mišičnim tonusom ali z gastro refluksom, se morajo nositi v pokončnem položaju in jih NE SMEMO držati v vodoravnem (zibka, lunica) položaju prečno na naše prsi. Pri prakticiranju kengurujčkanja moramo otroka vedno namestiti v pokončni položaj. Vodoraven položaj ni priporočljiv za nošenje za daljši čas, saj so noge povite skupaj, kar ni dobro za razvoj kolkov (še posebej pri dojenčkih z predispozicijo displazije kolkov).

  Po tem ko ste prebrali te smernice vas prijazno spominjamo, da se ravnajte po pameti in uporabite vašo najboljšo presojo, da otroku zagotovite varnost in dobrobitje. Otrok je najbolj varen s pozorno, ljubečo, intuitivno mamo – tik ob njej!

  Pogosta vprašanja o nošenju otroka v nosilkah

  1. Od kdaj naprej lahko otroka nosimo v nosilki?

  Otroka lahko nosimo od rojstva naprej, pomembno pa je, da izberemo nosilko, ki omogoča položaj, primeren otrokovi starosti in razvojnim potrebam, saj je to pomembno za razvoj kolkov, medenice in hrbtenice. Najbolj primerne so nosilke, ki jih lahko dobro prilagodimo in zategnemo - trakovi in slingi z obroči.

  2. Kako naj mama varno položi otroka v nosilko, če je sama?

  Ker je nošenje v naši kulturi še premalo razširjeno, pogosto nimamo priložnosti, da bi v živo videli, kako in kaj. Učenje nošenja otroka v (malo manj strukturirani) nosilki je tako kot učenje vožnje s kolesom, na začetku zahteva nekaj vaje. Prevečkrat se namreč zgodi, da po enem ali dveh neuspelih poskusih starši obupajo. Niso prepričani, da so naredili prav, ustrašijo se ali zaradi otrokovega joka mislijo, da mu nošenje ne ustreza. Začetna nespretnost in morebiten strah zagotovo vplivata na izid.

  Večina dojenčkov (vsaj do tretjega meseca) se želi nositi in z malo vaje nam bo zagotovo uspelo. Ko vidimo, koliko nam nošenje lahko pomaga pri pomirjanju dojenčka, koliko nam olajša sobivanje z dojenčkom, vzamemo nosilko prav povsod s seboj.

  Izkušnje so pokazale, da staršem, ki si želijo nositi otroka, najbolj pomaga, da vidijo in slišijo stvari v živo ter po možnosti tudi preizkusijo različne nosilke.

  3. Kako naj vem, da ima otrok v nosilki ustrezen položaj?

  Primerne nosilke omogočajo, da otroka nosimo dovolj visoko, dovolj privito k sebi in v položaju, primernem otrokovi starosti. Še posebno pozornost gre nameniti otrokom do 3. meseca starosti. Majhnega dojenčka nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, v pokončnem položaju je otrok vedno obrnjen proti nam, s koleni dvignjenimi proti popku, z nogicami, podprtimi vse do kolen in z rokicami pred seboj. Če ima otrok razvojne težave, je najbolje, da se glede nošenja v nosilki posvetujemo s svojim pediatrom ali fizioterapevtom.

  Pri nas se večinoma svetuje nošenje v ležečem položaju (položaju zibke, lunice), drugje po svetu (npr. v Ameriki, Nemčiji) pa svetujejo pokončni položaj – položaj tako imenovane žabice. V pokončnem položaju otrok v nosilki ne sme viseti, temveč mora biti nežno »prilepljen« ob naše telo, tako da na njegovo hrbtenico ni nobenih pritiskov. Položaj, v katerem otrokove nogice visijo oziroma bingljajo navzdol, ni priporočljiv, saj otrok nima zadostne opore, na hrbtenico je prevelik pritisk in le-ta ni v priporočljivi obliki C. Njegove nogice morajo biti podprte vse do kolen.

  Za nošenje v nosilkah v ležečem položaju se je izkazalo, da starši zelo pogosto otroka neustrezno namestijo v nosilko. Poleg tega so raziskave pokazale, da je nošenje pokonci (v ustreznem ergonomskem položaju) bolj optimalno za otrokov razvoj.

  Ko otrok doseže stabilnost (večina pri približno štirih mesecih), ga lahko nosimo tudi na boku. Na začetku mora imeti glavico še vedno dobro podprto, pozneje pa ima lahko roke tudi ven, da se prosto obrača in sodeluje.

  V strukturiranih ergonomskih nosilkah lahko damo otroka na hrbet nekje od 6. meseca naprej oziroma takrat, ko otrok postane za daljše sprehode pretežek za nošnje spredaj. Klasične nahrbtnike za nošenje otrok lahko uporabljamo od takrat, ko otrok samostojno sedi.

  4. Kako naj vem, da je za otroka v nosilki udobno?

  Vedno se prepričajmo, da je otrok v nosilki v starosti primernem položaju, da ima neoviran dotok zraka (obraz ni prekrit z materialom) in da ni sključen vase (to zagotovimo z ustrezno podporo hrbta).

  Poskrbimo, da otroku ni prevroče ali premrzlo. Poleti, kadar so temperature zelo visoke, ga lahko nosimo brez oblek, v času, ko je nekoliko hladneje, ali pa smo raje v hladni senčki z otrokom v naročju ali ob sebi.

  Pozimi zagotovimo, da je otroku dovolj toplo, predvsem pa smo pozorni na glavo in nogice, ki morajo biti pred mrazom dobro zaščitene. Seveda smo pozorni na otrokovo počutje in njegova sporočila.

  5. Kako med vso ponudbo izbrati pravo nosilko zase ter za dojenčka?

  Nikakor ni pametno v isti koš metati vseh vrst nosilk, saj se položaj otroka v njih močno razlikuje. Dobra nosilka zagotovi (zgoraj opisan) starosti primeren položaj. Na splošno gre trend v smer elastičnih trakov za majhne dojenčke in strukturiranih mehkih nosilk za večje dojenčke, malčke. 

  6. Koliko časa na dan lahko otroka v nosilki nosimo?

  Otroka lahko pričnemo nositi takoj po rojstvu oziroma ko začutimo željo in potrebo. Ker materino telo po rojstvu otroka potrebuje čas za okrevanje, na začetku nosimo toliko kot moramo in ne toliko kot zmoremo. Nam pa nošenje manjšega dojenčka pomaga postopno (s pridobivanjem otroka na teži) pridobiti na vzdržljivosti, tako da je potem nošenje težjega dojenčka, malčka manj naporno.

  Težko je omejiti čas in reči toliko in toliko ur na dan je priporočljivih. Čas nošenja je odvisen od počutja starša, želje po nošenju in otrokovih potreb. Nekateri se nosijo samo občasno za premagovanje krizic ali za razne opravke, drugi se odločijo za nošenje prek celega dneva in uporabljajo nosilko tudi namesto vozička. Po občutku! Primerno starosti otroku nudimo tudi možnost gibanja izven nosilke.

  Nosilke nam pomagajo podaljšati čas, ko je dojenček z nami v tesnem fizičnem stiku in že tri ure nošenja na dan znatno zmanjša jok pri dojenčku. Prepričajte se, da otroka nosite starosti primerno in ustrezno. Ne bojte se, da boste z nošenjem škodovali otrokovi hrbtenici, raziskave so pokazale, da temu ni tako.

  7. Lahko otroka v nosilki tudi dojim?

  Seveda! Malo je odvisno od tipa nosilke, a v veliki večini lahko otroka brez problema dojimo. Nosilko rahlo razpustimo (in pri tem nudimo več opore z rokami), otroka spustimo nekoliko niže ter pristavimo. Priporočamo posebej za doječe matere prirejene majice, ki se odpirajo zgoraj, da ni potrebno vsakič majice vleči navzgor. Po potrebi dojenčku pomagamo in dojko pridržimo.

  8. Ali lahko otroka nosim obrnjenega naprej?

  Položaj, v katerem otrok v nosilki gleda naprej, ni priporočljiv, saj nogice niso dobro podprte (bingljajo), prevelik pritisk je na dimlje, glavica in vrat nista podprta in otrokova hrbtenica je usločena v nasprotno smer, kar povečuje pritisk na hrbtenico. Nošenje v položaju, ko otrok gleda naprej (in hkrati visi navzdol) je naporno tudi za nosača in njegovo hrbtenico. Poleg tega je otrok lahko prekomerno stimuliran in se nima priložnosti odvrniti od okolice. Prav tako se starši težje odzivamo na otrokove znake, saj z otrokom nimamo dobrega očesnega stika.

  9. Kakšne nosilke niso primerne za zdrav otrokov razvoj?

  Izogibajmo se tako imenovanim torbastim nosilkam (ang. bag slings), v katerih otroka zelo težko namestimo, da ne bi bil sključen. Poleg tega sam dizajn torbe onemogoča, da bi otroka nosili dovolj visoko in da bi ga dovolj dobro videli.

  Tudi nosilke, v katerih otrokove nogice bingljajo navzdol in/ali glava ter hrbet nista ustrezno podprta, niso priporočljive.

  Če v pravilnost nošenja nismo prepričani, je najbolje, da nam to pokaže nekdo, ki ima na tem področju dovolj izkušenj.

  10. Imam bolečine v hrbtenici. Katero nosilko bi mi priporočili?

  V primeru bolečin je priporočljivo izbrati nosilko, ki se nosi na obeh ramah (trak, mehke nosilke), saj se tako teža otroka razporedi na obe rami in hrbet.
  Pomembno je, da otroka nosimo dovolj visoko in blizu lastnega težišča. Če otrok ni dovolj privit k vam oziroma »visi« od vas, bo to neudobno za oba.

  11. Z možem bi oba rada nosila najinega otročka. Katera nosilka bi bila za oba primerna?

  Primerne bi bile vse nosilke, razen vreč, saj se le-te ne dajo ustrezno nastavljati. Primerne bi bili torej rute z obroči, trakovi in strukturirane mehke nosilke.

  12. Nikakor se ne morem odločiti za eno izmed vseh nosilk. Katere so prednosti in slabosti posameznih nosilk?

  Nobena nosilka ni univerzalna, vsaka ima določene prednosti. Če se boste nad nošenjem navdušili, si boste najverjetneje omislili več različnih nosilk.

  13. Zakaj je dobro nositi otroka ob sebi?

  Nošenje otroka ni le praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otroka kot za mamooziroma očeta. Naj naštejemo le nekatere: Dojenčki, ki jih starši nosijo, so mirnejši, saj so njihove primarne potrebe zadovoljene. Otrok je ob ljubljeni osebi, jo vidi, sliši, voha in tipa, podobno kot je to doživljal v maternici. Ta oseba ga preskrbi s hrano in z gibanjem, ki pozitivno vpliva na nadaljnji nevrološki razvoj, na zdrav razvoj prebavil in dihal ter na vzpostavitev ravnotežja (razvoj notranjega ušesa) in dobrega mišičnega tonusa. Nosilke nam pomagajo povečati število ur na dan, ki jih otrok preživi v naročju staršev, kar je obratno sorazmerno s številom ur, ko dojenček joka. Že tri ure nošenja na dan pomembno zmanjšajo jok pri dojenčku. V Nemčiji Dr. Fettweis, mednarodno priznani ortoped, že leta spodbuja nošenje dojenčkov v slingih in trakovih. Svetuje celo, da naj bi čim pogosteje nosili dojenčke v primernih nosilkah.

  Med drugim s strokovnimi argumenti navaja, da pravilno nošenje ne škoduje hrbtenici, pravnasprotno – podpira njen razvoj. Pri mamicah pa se s fizičnim stikom z dojenčkom sprošča oksitocin, ki ji pomaga k boljši povezanosti z dojenčkom, lažjemu dojenju in boljši skrbi zanj,posledično pa zmanjšuje tudi pojavnost poporodne depresije in psihosomatskih bolezni.

  Ne bojte se, da boste dojenčka razvadili – varno navezani dojenčki, dojenčki, ki so dobili zadostno mero varnosti in ljubezni, bodo prej in bolj samostojno odkorakali v svet.

  14. Se lahko z nošenjem bolj povežejo z otrokom tudi očetje?

  Da, za očete je lahko nošenje svojega otroka lepa izkušnja, ki pomaga pri vzpostavitvi navezanosti med njima. Očetje se gibajo in dihajo drugače, njihov srčni utrip je drugačen od maminega; za dojenčka je to nova in pomembna izkušnja. Še posebej pri dojenčkih, ki zahtevajo več pozornosti, bo mama vesela premora v času, ko se bo njen dojenček zadovoljen stiskal k očetu. Izkušnje kažejo, da očetje najraje izbirajo bolj strukturirane mehke nosilke ali nahrbtnike.

  15. Ali naj otroka le nosimo ali ga imamo lahko tudi v vozičku?

  Nujno se nam zdi, da začnemo poslušati, kaj nam govori naš modri notranji glas. Otroci niso matematična enačba in sledenje pravilom, nasvetom, mnenjem, ki nam niso blizu, a se nam zaradi tega ali onega vseeno zdi, da jim moramo slediti, pogosto pripeljejo do nezadovoljstva.

  Če se otrok rad nosi, ni nič narobe, če ga veliko nosimo in ne uporabljamo vozička. Večina staršev sicer kombinira nosilke z vozički. Naredimo tako, kot čutimo, tako kot ustreza našemu življenjskemu slogu in otroku. Starši, ki se radi gibajo, potujejo, pohajkujejo, bodo najverjetneje čutili večjo potrebo po nosilki in mobilnosti kot starši, ki so najraje doma. Ni pa nujno – tudi vrt se da opleti z otrokom pri sebi, ali pa doma kaj postoriti, poskrbeti za nujne službene obveznosti ipd.

  Zaradi prostih rok lahko marsikaj postorimo ali pa se ukvarjamo s starejšimi sorojenci, ki se tako počutijo manj prikrajšane. Poleg tega smo veliko bolj mobilni in lahko dostopamo tudi do mest, ki so z vozičkom težje dostopna.

  Ne bi pa želeli, da to postane še en ideal, zaradi katerega se bodo vsi, ki jim to ni blizu, počutili, kot da otroku ne dajejo dovolj ljubezni. Veliko je načinov, da otroku pokažemo, da ga imamo radi, da se odzivamo na njegova sporočila in mu sporočamo, da je svet okoli njega varen. Zagotovo pa nošenje lahko pomaga pri vzpostavljanju varne navezanosti.

  Avtor: Urška Podvršič, diplomirana psihologinja, svetovalka za nošenje otrok (Trageschule Dresden), mamica dveh deklic, z večletnimi izkušnjami dela z novopečenimi starši ter z nošenjem otrok v nosilkah.