0 Košarica
Dodano v košarico
  Imate izdelkov v košarici
  Imate 1 izdelek v košarici
  Skupaj
  Blagajna Nadaljuj z nakupovanjem

  Nosilke in trakovi — ergobabay 360

  Recenzija otroške nosilke Ergobaby Cool Air @Anina kuhinja

  Recenzija otroške nosilke Ergobaby Cool Air @Anina kuhinja

  Pri Timonu nosilke nisem uporabljala in ko sem se odločila, da jo kupim za Liama, da bom lažje sledila starejšemu malčku, bila aktivna doma, v gospodinjstvu in v trgovinah, izletih, nisem pričakovala, da jo bom dejansko uporabljala v tako veliki meri, kot jo. Liam je star 11 mesecev in še vedno je ena izmed najbolj nepogrešljivih stvari v naši hiši. V njej je najbolj zadovoljen. Meni iskreno neskončno paše, da ga imam ob sebi in veliko opravkov brez težav postorim z njim v nosilki. Ne boste verjeli ampak vsake tri tedne redno skupaj kosiva travo in mali med košnjo uživa na polno. Po košnji mi še ure kaže na travo in zraven spušča zvoke brrrr. 😀

  V prvih mesecih nama je bila najbolj udobna in praktična Boba 4G (o njej sem pisala tukaj). Odkar pa ga lahko obrnem navzven, pa Ergobaby nosilke ne zamenjamo za nič na svetu (o njej sem že pisala tukaj). Pozimi in spomladi je odlična, ker je iz konkretnih materialov in je na določenih področjih obložena in tako izdatno poskrbi, da je malčku toplo. Pa seveda vsi ti obloženi predeli poskrbijo za maksimalno udobje in kar se udobja tiče, je nosilka daleč najbolj udobna od vseh – pa sem jih stestirala veliko. Sama ga nosim dnevno, vsaj po 1-2 uri, popolnoma brez težav ali bolečin v hrbtu. Mala težava pa nastopi, ko pride poletje in je malčku v klasični nosilki lahko bolj vroče. Sama ga ponavadi za v nosilko že tako manj oblečem, pa vseeno. Priznam, da sem bila navdušena, ko sem izvedela, da obstaja poletna različica Ergobaby nosilke. Narejena je iz 3D materialov, ki jih pri nas uporabljamo tudi za avtosedeže in preverjeno delujejo.

  Seveda nisem razmišljala dvakrat in jo takoj kupila. Zdaj jo uporabljamo dober mesec. Malčku je v njej bistveno manj vroče. Večina nosilke je namreč narejene tako, da je popolnoma zračna. Nosilka je bistveno lažja od klasične in manj obložena. Kljub temu, da me pri klasični moti, ker je ježek čez pas tako obsežen in zelo glasen ob odstranjevanju, bi lahko rekla, da ga tukaj malce pogrešam. Ne glede na to, da je glasen, je zaradi širine izjemno udoben za nošnjo. Pri poletni varianti ježka namreč ni, ampak jo sestavlja le debelejši pas, ki se pripne. Je pa tudi tukaj plus, saj pripenjalec ni glasen za odstranjevanje in je veliko preprostejši za montiranje.

  Nosilka ima, prav tako kot klasična, senčilo, ki poleti še kako pride prav. Sama Liama, ko zaspi, obrnem na notri in pokrijem s pokrivalom, da mu zasenčim glavo in ga zaščitim pred soncem. Poleg tega je senčilo popolno, če se odločite med nošnjo dojiti, saj s senčilom dosežete popolno intimnost.

  Naj dodam, da za poletno verzijo Ergobaby obstaja tudi poletni lahki vložek za novorojenčke. Najdete ga tukaj. Mimogrede, opazila sem tudi, da so v svojo zbirko dodali novo barvo Icy Mint, ki je meni čisto top. Mi jo imamo namreč v sivi različici.

  Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air - Icy Mint

  Nosilka je seveda prav tako pralna. Sama sem jo že dvakrat oprala na 40 stopinjah. Posušena je bila v slabi uri, saj so materiali res hitro sušljivi.

  Vse mamice, ki bi vam nosilka prišla prav in bi se zanjo odločile, s kodo: aninakuhinja, v otroški trgovinici Silly dobite 10% popust ob nakupu. :) Več informacij o Ergobaby Cool Air pa najdete tukaj.

  Ana Žontar Kristanc in Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air

   

  Ana Žontar Kristanc         

  Avtor: Ana Žontar Kristanc, Objavljeno @Anina kuhinja
  Avtorica zapisa je Ana Žontar Kristanc, njeno življenje se vrti okrog sinčka Liama in Timona, moža Kristijana, njene družine in nenazadnje hrane oziroma kuhanja, ki vse te najlepše dele njenega življenja povezuje. Več o Ani, njenih receptih, mislih in zapisih o vlogi mamice pa si lahko preberete tukaj.

  Nasveti za nošenje otrok in dojenčkov v nosilikah: Ergobaby v poletnih mesecih

  Nasveti za nošenje otrok in dojenčkov v nosilikah: Ergobaby v poletnih mesecih

  Otrok naj bo primerno oblečen

  Razmišljajte o vstavku za novorojenčka in Ergobaby nosiliki kot o sloju oblačil. Zato otroka oblecite v lažja, bolj zračna oblačila in manj plasti. Na primer, če bi normalno oblekli otroka v majico in hlače, odstranite kos oblačila, tako daje otrok le v majici in plenički, medtem ko ga nosite v nosilki.

  Stik kože na kožo uravnava telesno temperaturo otročka

  Poleti se materin prsni del naravno ohladi in pomaga ohladiti otroka. Obratno je  v zimskem času. Nošenje otrok - kot ga je ustvarila sama narava!

  Lovilec vlage

  Majhen košček tkanine med vami in otrokom lahko pomaga absorbirati vlago, ne da bi izgubili prednost stika kože s kožo.

  Naj bo dojenčkova glava dovolj zračna

  Odkrijte dojenčkovo glavo, ko dodatna zaščita pred soncem ni potrebna. To omogoča dojenčkovi glavi, da je v celoti izpostavljena pretoku zraka, ki dodatno pomaga uravnavati temperaturo.

  Nasvet pri uporabi vstavka

  Zavihajte strani vstavka za novorojenčke, da otroko telo bolj izpostavite in mu omogočite še večji dotok zraka mimo telesa, medtem ko še vedno ohranja optimalno podporo glave in vratu.

  Spalna kapuca z SPF zaščito pred soncem

  Vse Ergobaby nosilke imajo spalne kapuco z SPF 50+ za zaščito otroka pred soncem.

  Najboljša Ergobaby nosilka za poletje

  Najbolj zračna in primerna za poletje nosilka Ergobaby je Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air, ki je sedaj poleg Carbon Sive barve na voljo še v novi Icy Mint različici. Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air ima 3D Air Mesh mrežasto tkanino, ki ohranja otroka hladnega dlje časa. Zračna 3D Air Mesh podloga je idealna za višje temperature in aktivni življenski slog. Podloga zmanjšuje potenje in ohranja optimalno temperaturo dojenčka in skozi vse leto. Zračna mreža in hitro sušeča tkanina zagotavlja prijetno in udobno nošenje.

  Skupaj z Vstavkom za novorojenčka Ergobaby Easy Snug - Cool Air Mesh Siva, katerega Cool Air Mesh tkanina omogoča večji pretok zraka in ultimativno zračnost, je je Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 Performance Cool Air najboljša izbira za poletje!

   

  Uporabnost nosilke Ergobaby po dopolnjenem 6. mesecu starosti @Anina kuhinja

  Uporabnost nosilke Ergobaby po dopolnjenem 6. mesecu starosti @Anina kuhinja

  Moja prva objava o Ergobaby nosilki, se je bolj ali manj navezovala na začetne mesece, po rojstvu otroka. Tako je vsebovala tudi opise/izkušnje glede vstavka za novorojenčke. Več si lahko preberete tukaj. Že nekaj časa pa se spravljam pisati objavo, v kateri bi želela izpostaviti vse prednosti in načine uporabe Ergobaby nosilke po dopolnjenem 6. mesecu starosti dojenčka. To je čas, ko dojenčka že lahko obrnemo naprej. Kljub temu, da sem sama v prvih mesecih po porodu preferirala nosilko Bobo 4G, saj je bolj preprosta in je nastavek za novorojenčke bolj priročen in hiter za uporabo, pa lahko zlahka rečem, da je Ergobaby v nadaljnih mesecih mnogo boljša od Bobe.

  Ko malčki postanejo firbčni in želijo vse videti, jih kar nekaj začne zavračati nosilke, saj so prisiljeni, da so obrnjeni navznoter, kar jim ne omogoča dobrega vpogleda na okolico. Pri Ergobaby pa lahko malčka obrnemo naokrog in razgled iz tako visoke točke, ne pusti ravnodušenega nobenega malčka. Naš Liam se je že prej rad nosil v nosilki, toda odkar je obrnjen naokrog, je nosilka postala najbolj nepogrešljiv izdelek, kar jih imamo. Brez heca, komaj imam čas, da jo vsake toliko časa operem. 😀 Z nosilko gremo na sprehod, v trgovino, na izlet, … skupaj mešava kosilo, kuhava, pospravljava – skoraj ni opravka, pri katerem Liam že ni bil v nosilki. Zadnjič sva še travo kosila skupaj in je bil čisto navdušen. 😀 Ko smo v stanovanju, ima, odkar je spuzal, željo po raziskovanju, toda, kadar imamo “boleče” dni izraščanja zobkov ali smo prehlajeni in želi ves čas mojo bližino, je to edini način, da sama lahko kaj postorim in se mi Liam ne plazi ves čas pod nogami in mi joka naj ga dvignem.

  Ana Žontar Kristanc, Anina kuhinja, Liam, Ergobabay 360

  Vsi me sprašujejo, če me kaj boli hrbet, ker ga toliko prenosim. Tukaj se pokaže kvaliteta nosilke, saj s hrbtom nimam težav, pa ima Liam slabih 10 kg in ga res veliko prenosim. Če je v nosilki (ko gremo na izlet) kakšni dve uri skupaj, lahko rečem, da čutim rame, pa še to ne hudo. Občutek je, kot bi imela na sebi šolsko torbo. S tem, da je teža lepo razporejena.

  Poleg tega je nosilka odličen način tudi za dojenje, saj s pokrivalom omogoča zasebnost in nismo odvisni od tega, da iščemo kotiček, kjer se lahko umaknemo. Sploh če ste ena izmed mamic, ki rade dojite v zasebnosti. Pokrivalo je odlično tudi za senčko, kadar otrok med nošnjo zaspi. Sama ga takrat obrnem navznoter in pokrijem, da v miru in v senčki lahko odrema.

  Nosilka je seveda pralna. Sama sem jo oprala že najmanj 10x in to na 40 stopinjah. Sušim jo na zraku in ne v sušilcu in nisem opazila, da bi se zaradi pranj kaj obrabila.

  Bom vesela vaših izkušenj z njo in njeno uporabo pri starejših dojenčkih v komentarjih. Za vse, ki vas zanima še več informacij o njej pa jih najdete v otroški trgovini Silly tukaj, kjer sem jo kupila tudi sama.

  Ana Žontar Kristanc, Anina kuhinja, Liam, Ergobabay 360

  Ana Žontar Kristanc         

  Avtor: Ana Žontar Kristanc, Objavljeno @Anina kuhinja
  Avtorica zapisa je Ana Žontar Kristanc, njeno življenje se vrti okrog sinčka Liama in Timona, moža Kristijana, njene družine in nenazadnje hrane oziroma kuhanja, ki vse te najlepše dele njenega življenja povezuje. Več o Ani, njenih receptih, mislih in zapisih o vlogi mamice pa si lahko preberete tukaj.

  Nošenje otrok v nosilki Ergobaby 360: 4 položaji udobja

  Nošenje otrok v nosilki Ergobaby 360: 4 položaji udobja

  1. Nošenje spredaj - Otrok obrnjen nazaj

  Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 (črna/kamel)

  Starost: 0 - 24 mesecev

  • 0 - 4 mesecev (3,2 - 5,5 kg): Obvezna uporaba Vstavka za novorojenčke (na voljo posebej)
  • 4 - 24 mesecev (5,5kgs - 12.2kg): brez Vstavka za novorojenčke - ko lahko otrok sedi v nosilki v položaju žabice

   Načini uporabe: 

   • Vsakodnevna uporaba
   Prednosti:
   • Dojenček blizu na dosegu poljubčkov
   • Enostavno dojenje
   • Dojenček obrnjen nazaj v izogib hiperstimulaciji od zunanjih dražljajev
   • Kapuca lahko drži dojenčkovo glavo med spanjem in daje zavetje pred soncem in vetrom
   • Teža dojenčka se nagiba k vašemu težišču in olajša nošenje

   Pazite na:

   • Ko otrok postane težji, lahko nošenje spredaj postane težje za hrbtenico 
   • Radovedni otroci so včasih raje opazujejo svet s prvega sedeža, obrnjeni naprej. Sami najbolje poznate svojega otroka

   2. Nošenje spredaj - otrok obrnjen naprej

   Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 (črna/kamel)

    Starost: 5 - 12 mesecev

    • 6,4 - 10 kg

    Načini uporabe: 

    • Najboljše za dojenčke, ki so pripravljeni na odkrivanje sveta
    • Priporočeno omejeno trajanje (10-15min) za čas nošenja
    Prednosti:
    • Dojenček ima sedež v prvi vrsti pri odkrivanju sveta in lahko zadovolji svojo radovednost
    • Skupno opazovanje situacij (npr. živalski vrtovi, akvariji, kratki sprehodi), kjer lahko starš in otrok skupaj sodelujeta 
    Pazite na:
    • Dojenček mora biti obrnjen proti vam dokler ne zmore držati glave pokonci
    • Če se zdi, da je otrok zaspan ali preveč stimuliran, ga obrnite, tako da je otrok obrnjen proti vam
    • Teža dojenčka vleče stran od vas, zaradi česar je občutek težji, zato priporočamo v čim večji meri nošenje v različnih položajih.

    Nasvet:

    • Uporabite način"samoportreta" oz. "selfija" na fotoaparatu telefona ali ogledalo za preverjanje počutja vašega otroka

    3. Nošenje na boku

    Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 (črna/kamel)

    Starost: 6 - 24 mesecev

    • 7,8 - 12,2 kg

    Načini uporabe: 

    • Vsakodnevna uporaba pri opravilih po stanovanju okoli hiše

    Prednosti:

    • Odličen prostoročni način za nošenje vašega otroka
    • Dober kadar vaš malček želi k vam v naročje
    • Omogoča več prostora na eni strani zato olajša doseg do stvari in opravljanje gospodinjskih opravil

    Pazite na:

    • Teža dojenčka je v celoti na eni strani telesa, zato priporočamo čim več  menjave bokov in položajev nošenja
    • Za obvladanje položaja je potrebno nekaj prakse

    4. Nošenje otroka zadaj - Otrok obrnjen naprej

    Mehka nosilka Ergobaby 4 položaji 360 (črna/kamel)

    Starost: 6 - 24 mesecev

    • 7,8 - 15 kg

    Načini uporabe: 

    • Odlično za daljše trekinge, pohodništvo ali daljše nošenje

    Prednosti:

    • Odličen prostoročni način za nošenje vašega otroka
    • Dober kadar vaš malček želi k vam v naročje
    • Omogoča več prostora na eni strani zato olajša doseg do stvari in opravljanje gospodinjskih opravil

    Pazite na:

    • Teža dojenčka je v celoti na eni strani telesa, zato priporočamo čim več  menjave bokov in položajev nošenja
    • Za obvladanje položaja je potrebno nekaj prakse

      Pogosta vprašanja o nošenju otroka v nosilkah

      1. Od kdaj naprej lahko otroka nosimo v nosilki?

      Otroka lahko nosimo od rojstva naprej, pomembno pa je, da izberemo nosilko, ki omogoča položaj, primeren otrokovi starosti in razvojnim potrebam, saj je to pomembno za razvoj kolkov, medenice in hrbtenice. Najbolj primerne so nosilke, ki jih lahko dobro prilagodimo in zategnemo - trakovi in slingi z obroči.

      2. Kako naj mama varno položi otroka v nosilko, če je sama?

      Ker je nošenje v naši kulturi še premalo razširjeno, pogosto nimamo priložnosti, da bi v živo videli, kako in kaj. Učenje nošenja otroka v (malo manj strukturirani) nosilki je tako kot učenje vožnje s kolesom, na začetku zahteva nekaj vaje. Prevečkrat se namreč zgodi, da po enem ali dveh neuspelih poskusih starši obupajo. Niso prepričani, da so naredili prav, ustrašijo se ali zaradi otrokovega joka mislijo, da mu nošenje ne ustreza. Začetna nespretnost in morebiten strah zagotovo vplivata na izid.

      Večina dojenčkov (vsaj do tretjega meseca) se želi nositi in z malo vaje nam bo zagotovo uspelo. Ko vidimo, koliko nam nošenje lahko pomaga pri pomirjanju dojenčka, koliko nam olajša sobivanje z dojenčkom, vzamemo nosilko prav povsod s seboj.

      Izkušnje so pokazale, da staršem, ki si želijo nositi otroka, najbolj pomaga, da vidijo in slišijo stvari v živo ter po možnosti tudi preizkusijo različne nosilke.

      3. Kako naj vem, da ima otrok v nosilki ustrezen položaj?

      Primerne nosilke omogočajo, da otroka nosimo dovolj visoko, dovolj privito k sebi in v položaju, primernem otrokovi starosti. Še posebno pozornost gre nameniti otrokom do 3. meseca starosti. Majhnega dojenčka nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, v pokončnem položaju je otrok vedno obrnjen proti nam, s koleni dvignjenimi proti popku, z nogicami, podprtimi vse do kolen in z rokicami pred seboj. Če ima otrok razvojne težave, je najbolje, da se glede nošenja v nosilki posvetujemo s svojim pediatrom ali fizioterapevtom.

      Pri nas se večinoma svetuje nošenje v ležečem položaju (položaju zibke, lunice), drugje po svetu (npr. v Ameriki, Nemčiji) pa svetujejo pokončni položaj – položaj tako imenovane žabice. V pokončnem položaju otrok v nosilki ne sme viseti, temveč mora biti nežno »prilepljen« ob naše telo, tako da na njegovo hrbtenico ni nobenih pritiskov. Položaj, v katerem otrokove nogice visijo oziroma bingljajo navzdol, ni priporočljiv, saj otrok nima zadostne opore, na hrbtenico je prevelik pritisk in le-ta ni v priporočljivi obliki C. Njegove nogice morajo biti podprte vse do kolen.

      Za nošenje v nosilkah v ležečem položaju se je izkazalo, da starši zelo pogosto otroka neustrezno namestijo v nosilko. Poleg tega so raziskave pokazale, da je nošenje pokonci (v ustreznem ergonomskem položaju) bolj optimalno za otrokov razvoj.

      Ko otrok doseže stabilnost (večina pri približno štirih mesecih), ga lahko nosimo tudi na boku. Na začetku mora imeti glavico še vedno dobro podprto, pozneje pa ima lahko roke tudi ven, da se prosto obrača in sodeluje.

      V strukturiranih ergonomskih nosilkah lahko damo otroka na hrbet nekje od 6. meseca naprej oziroma takrat, ko otrok postane za daljše sprehode pretežek za nošnje spredaj. Klasične nahrbtnike za nošenje otrok lahko uporabljamo od takrat, ko otrok samostojno sedi.

      4. Kako naj vem, da je za otroka v nosilki udobno?

      Vedno se prepričajmo, da je otrok v nosilki v starosti primernem položaju, da ima neoviran dotok zraka (obraz ni prekrit z materialom) in da ni sključen vase (to zagotovimo z ustrezno podporo hrbta).

      Poskrbimo, da otroku ni prevroče ali premrzlo. Poleti, kadar so temperature zelo visoke, ga lahko nosimo brez oblek, v času, ko je nekoliko hladneje, ali pa smo raje v hladni senčki z otrokom v naročju ali ob sebi.

      Pozimi zagotovimo, da je otroku dovolj toplo, predvsem pa smo pozorni na glavo in nogice, ki morajo biti pred mrazom dobro zaščitene. Seveda smo pozorni na otrokovo počutje in njegova sporočila.

      5. Kako med vso ponudbo izbrati pravo nosilko zase ter za dojenčka?

      Nikakor ni pametno v isti koš metati vseh vrst nosilk, saj se položaj otroka v njih močno razlikuje. Dobra nosilka zagotovi (zgoraj opisan) starosti primeren položaj. Na splošno gre trend v smer elastičnih trakov za majhne dojenčke in strukturiranih mehkih nosilk za večje dojenčke, malčke. 

      6. Koliko časa na dan lahko otroka v nosilki nosimo?

      Otroka lahko pričnemo nositi takoj po rojstvu oziroma ko začutimo željo in potrebo. Ker materino telo po rojstvu otroka potrebuje čas za okrevanje, na začetku nosimo toliko kot moramo in ne toliko kot zmoremo. Nam pa nošenje manjšega dojenčka pomaga postopno (s pridobivanjem otroka na teži) pridobiti na vzdržljivosti, tako da je potem nošenje težjega dojenčka, malčka manj naporno.

      Težko je omejiti čas in reči toliko in toliko ur na dan je priporočljivih. Čas nošenja je odvisen od počutja starša, želje po nošenju in otrokovih potreb. Nekateri se nosijo samo občasno za premagovanje krizic ali za razne opravke, drugi se odločijo za nošenje prek celega dneva in uporabljajo nosilko tudi namesto vozička. Po občutku! Primerno starosti otroku nudimo tudi možnost gibanja izven nosilke.

      Nosilke nam pomagajo podaljšati čas, ko je dojenček z nami v tesnem fizičnem stiku in že tri ure nošenja na dan znatno zmanjša jok pri dojenčku. Prepričajte se, da otroka nosite starosti primerno in ustrezno. Ne bojte se, da boste z nošenjem škodovali otrokovi hrbtenici, raziskave so pokazale, da temu ni tako.

      7. Lahko otroka v nosilki tudi dojim?

      Seveda! Malo je odvisno od tipa nosilke, a v veliki večini lahko otroka brez problema dojimo. Nosilko rahlo razpustimo (in pri tem nudimo več opore z rokami), otroka spustimo nekoliko niže ter pristavimo. Priporočamo posebej za doječe matere prirejene majice, ki se odpirajo zgoraj, da ni potrebno vsakič majice vleči navzgor. Po potrebi dojenčku pomagamo in dojko pridržimo.

      8. Ali lahko otroka nosim obrnjenega naprej?

      Položaj, v katerem otrok v nosilki gleda naprej, ni priporočljiv, saj nogice niso dobro podprte (bingljajo), prevelik pritisk je na dimlje, glavica in vrat nista podprta in otrokova hrbtenica je usločena v nasprotno smer, kar povečuje pritisk na hrbtenico. Nošenje v položaju, ko otrok gleda naprej (in hkrati visi navzdol) je naporno tudi za nosača in njegovo hrbtenico. Poleg tega je otrok lahko prekomerno stimuliran in se nima priložnosti odvrniti od okolice. Prav tako se starši težje odzivamo na otrokove znake, saj z otrokom nimamo dobrega očesnega stika.

      9. Kakšne nosilke niso primerne za zdrav otrokov razvoj?

      Izogibajmo se tako imenovanim torbastim nosilkam (ang. bag slings), v katerih otroka zelo težko namestimo, da ne bi bil sključen. Poleg tega sam dizajn torbe onemogoča, da bi otroka nosili dovolj visoko in da bi ga dovolj dobro videli.

      Tudi nosilke, v katerih otrokove nogice bingljajo navzdol in/ali glava ter hrbet nista ustrezno podprta, niso priporočljive.

      Če v pravilnost nošenja nismo prepričani, je najbolje, da nam to pokaže nekdo, ki ima na tem področju dovolj izkušenj.

      10. Imam bolečine v hrbtenici. Katero nosilko bi mi priporočili?

      V primeru bolečin je priporočljivo izbrati nosilko, ki se nosi na obeh ramah (trak, mehke nosilke), saj se tako teža otroka razporedi na obe rami in hrbet.
      Pomembno je, da otroka nosimo dovolj visoko in blizu lastnega težišča. Če otrok ni dovolj privit k vam oziroma »visi« od vas, bo to neudobno za oba.

      11. Z možem bi oba rada nosila najinega otročka. Katera nosilka bi bila za oba primerna?

      Primerne bi bile vse nosilke, razen vreč, saj se le-te ne dajo ustrezno nastavljati. Primerne bi bili torej rute z obroči, trakovi in strukturirane mehke nosilke.

      12. Nikakor se ne morem odločiti za eno izmed vseh nosilk. Katere so prednosti in slabosti posameznih nosilk?

      Nobena nosilka ni univerzalna, vsaka ima določene prednosti. Če se boste nad nošenjem navdušili, si boste najverjetneje omislili več različnih nosilk.

      13. Zakaj je dobro nositi otroka ob sebi?

      Nošenje otroka ni le praktično, temveč ima tudi mnoge koristi tako za otroka kot za mamooziroma očeta. Naj naštejemo le nekatere: Dojenčki, ki jih starši nosijo, so mirnejši, saj so njihove primarne potrebe zadovoljene. Otrok je ob ljubljeni osebi, jo vidi, sliši, voha in tipa, podobno kot je to doživljal v maternici. Ta oseba ga preskrbi s hrano in z gibanjem, ki pozitivno vpliva na nadaljnji nevrološki razvoj, na zdrav razvoj prebavil in dihal ter na vzpostavitev ravnotežja (razvoj notranjega ušesa) in dobrega mišičnega tonusa. Nosilke nam pomagajo povečati število ur na dan, ki jih otrok preživi v naročju staršev, kar je obratno sorazmerno s številom ur, ko dojenček joka. Že tri ure nošenja na dan pomembno zmanjšajo jok pri dojenčku. V Nemčiji Dr. Fettweis, mednarodno priznani ortoped, že leta spodbuja nošenje dojenčkov v slingih in trakovih. Svetuje celo, da naj bi čim pogosteje nosili dojenčke v primernih nosilkah.

      Med drugim s strokovnimi argumenti navaja, da pravilno nošenje ne škoduje hrbtenici, pravnasprotno – podpira njen razvoj. Pri mamicah pa se s fizičnim stikom z dojenčkom sprošča oksitocin, ki ji pomaga k boljši povezanosti z dojenčkom, lažjemu dojenju in boljši skrbi zanj,posledično pa zmanjšuje tudi pojavnost poporodne depresije in psihosomatskih bolezni.

      Ne bojte se, da boste dojenčka razvadili – varno navezani dojenčki, dojenčki, ki so dobili zadostno mero varnosti in ljubezni, bodo prej in bolj samostojno odkorakali v svet.

      14. Se lahko z nošenjem bolj povežejo z otrokom tudi očetje?

      Da, za očete je lahko nošenje svojega otroka lepa izkušnja, ki pomaga pri vzpostavitvi navezanosti med njima. Očetje se gibajo in dihajo drugače, njihov srčni utrip je drugačen od maminega; za dojenčka je to nova in pomembna izkušnja. Še posebej pri dojenčkih, ki zahtevajo več pozornosti, bo mama vesela premora v času, ko se bo njen dojenček zadovoljen stiskal k očetu. Izkušnje kažejo, da očetje najraje izbirajo bolj strukturirane mehke nosilke ali nahrbtnike.

      15. Ali naj otroka le nosimo ali ga imamo lahko tudi v vozičku?

      Nujno se nam zdi, da začnemo poslušati, kaj nam govori naš modri notranji glas. Otroci niso matematična enačba in sledenje pravilom, nasvetom, mnenjem, ki nam niso blizu, a se nam zaradi tega ali onega vseeno zdi, da jim moramo slediti, pogosto pripeljejo do nezadovoljstva.

      Če se otrok rad nosi, ni nič narobe, če ga veliko nosimo in ne uporabljamo vozička. Večina staršev sicer kombinira nosilke z vozički. Naredimo tako, kot čutimo, tako kot ustreza našemu življenjskemu slogu in otroku. Starši, ki se radi gibajo, potujejo, pohajkujejo, bodo najverjetneje čutili večjo potrebo po nosilki in mobilnosti kot starši, ki so najraje doma. Ni pa nujno – tudi vrt se da opleti z otrokom pri sebi, ali pa doma kaj postoriti, poskrbeti za nujne službene obveznosti ipd.

      Zaradi prostih rok lahko marsikaj postorimo ali pa se ukvarjamo s starejšimi sorojenci, ki se tako počutijo manj prikrajšane. Poleg tega smo veliko bolj mobilni in lahko dostopamo tudi do mest, ki so z vozičkom težje dostopna.

      Ne bi pa želeli, da to postane še en ideal, zaradi katerega se bodo vsi, ki jim to ni blizu, počutili, kot da otroku ne dajejo dovolj ljubezni. Veliko je načinov, da otroku pokažemo, da ga imamo radi, da se odzivamo na njegova sporočila in mu sporočamo, da je svet okoli njega varen. Zagotovo pa nošenje lahko pomaga pri vzpostavljanju varne navezanosti.

      Avtor: Urška Podvršič, diplomirana psihologinja, svetovalka za nošenje otrok (Trageschule Dresden), mamica dveh deklic, z večletnimi izkušnjami dela z novopečenimi starši ter z nošenjem otrok v nosilkah.